ozbiljan iskorak

Dio sindikata stigao pred Ministarstvo znanosti: Već 12 dana nema nikakvog poziva

20.02.2024 u 13:46

Bionic
Reading

Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja, Nezavisni hrvatski sindikati i Savez samostalnih sindikata Hrvatske pozvali su Ministarstvo znanosti i obrazovanja na dijalog i ozbiljne iskorake oko koeficijenata upozorivši da će u protivnom morati reagirati "agresivno"

Predsjednik Velikog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja (NSZVO) Predrag Marković rekao je u utorak kako su se ispred Ministarstva okupili jer već 12 dana iz te ustanove ne dobivaju odgovore na njihovo mišljenje o uredbi o koeficijentima.

"Od tada nikakvog poziva, nikakvog dijaloga, nikakve konzultacije nisu obavljene s nama. Čujemo da se s drugima razgovara. Što to znači - da smo mi nešto manje vrijedni?", upitao je Marković, istaknuvši kako su njihovi argumenti jasni, pravedni, održivi i cjeloviti.

Glavni tajnik NSZVO-a Matija Kroflin istaknulo je kako je ostalo još izrazito malo vremena.

"Uredba će vjerojatno idući tjedan biti donesena na sjednici Vlade i, ako Ministarstvo u idućih dan ili dva ne izađe s ozbiljnom promjenom stava i iskoracima po pitanju koeficijenata, morat ćemo odreagirati agresivno i još puno agresivnije od ovoga što radimo sada", naveo je.

Upitani što to znači, predstavnici sindikata su odgovorili kako će to biti iznenađenje, no neke od opcija su prosvjedi, ali i štrajk.

Kroflin je dodao kako bi volio da do toga ne dođe, no ne vjeruje da će biti drugačije s obzirom na to kako se stvari razvijaju.

Također je naveo kako su dobili poruku da je socijalni dijalog kada Vlada govori i hvali se, a sindikati šute.

"Ako kritizirate, upozoravate da nešto nije dobro odrađeno, onda nećete više za stol", rekao je.

Razočarani i ljuti

Poručio je kako su razočarani i ljuti načinom na koji je MIZ pristupilo procesu izrade koeficijenata za sustav znanosti i visokog obrazovanja.

"Nismo čuli ni jedan jedini odgovor na naše zahtjeve koji su napisani na 15 stranica, umjesto toga, iz ovog Ministarstva i dalje čujemo budalaštine o našoj politizaciji. Naša poruka je - umjesto takvih floskula, spinova, imate još dan ili dva da se trgnete i da vrlo jasno kažete za što ste se izborili", naglasio je Kroflin.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel poručio je kako podupiru sve unutar javnog i državnog sektora, ali da ne mogu dozvoliti da uvijek znanost i obrazovanje budu sa strane.

"Nemojte prodavati priču da više nema novca. Novca ima dovoljno, samo se postavlja pitanje je li on rezerviran samo za politička radna mjesta ili za ona koja stvarno daju novu vrijednost", rekao je.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever istaknuo je kako poslodavac tijekom socijalnog dijaloga mora razgovarati sa sindikatima koji kod njega djeluju i ne birati one koji su mu važniji jer ovdje nije riječ o kolektivnom pregovaranju i reprezentativnosti.

Također je izrazio bojazan za budućnost obrazovanja u Hrvatskoj ako se tom obrazovanju ne bude dalo dostojno društveno vrednovanje.

Sindikati su također izvijestili da će internetska peticija Preporoda i NSZVO-a sa zahtjevom za izmjenu uredbe o koeficijentima za obračun plaća "Potpiši i izbori se" danas prijeći 30.000 potpisa.

Sindikati su rekli kako ih nitko nije pozvao na sastanak, a ni predstavnici Ministarstva nisu izašli van pred njih.

Nekoliko minuta nakon presice, došao je savjetnik ministra Božo Pavičin i u izjavi za medije ponovio kako je Ministarstvo otvoreno za razgovor i da su sindikati mogli ući na sastanak s ministrom.

Upitan zašto nema odgovora na njihove zahtjeve, naveo je kako je "teško odgovoriti na općenite zahtjeve" i da nema konkretnih zahtjeva.

"Ne pričamo o nekakvoj deklaraciji o položaju, već o koeficijentima, odnosno o plaćama i onda je za očekivati od sindikata da se bore za povećanje plaće i povećanje koeficijenata. To se u ovom slučaju nije dogodilo, nisu tražili povećanje nijednog koeficijenta", naveo je Pavičin.

Ponovio je kako svima plaća raste i da ne znaju koje točno koeficijente sindikati traže.