ministar znanosti

Fuchs: Mislim da nema razloga za štrajk

09.02.2024 u 20:19

Bionic
Reading

U Zagrebu je održan prosvjed 'Reforma svih reformi - nedovoljan 1' u organizaciji Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja te školskog Sindikata Preporod zbog nezadovoljstva predloženim koeficijentima za državne i javne službe. Prosvjed nisu podržala dva najveća školska sindikata - hrvatskih učitelja i zaposlenih u srednjim školama

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs je u središnjem Dnevniku HTV-a, komentirajući poruke s današnjeg prosvjeda, između ostalog, da se obrazovanje ne cijeni, da vlada antiintelektualna klima, da su spremni na štrajk, da bi trebao podnijeti ostavku, rekao da ne razumije što je to moglo bolje kad sindikat Preporod nije dostavio nikakve konkretne prijedloge kako bi koeficijenti trebali izgledati.

'Za to je dosad služila cijela konzultacija, cijela javna rasprava. Dakle, ono što smo dobili od Preporoda, je jedan uredak, od stranicu i pol, dvije, u kojoj se ne predlaže nikakva korekcija u odnosu na postojeće sindikate. Neki sindikati su su poslali konkretne prijedloge. Mi analiziramo i nakon što završimo analizu vidjet ćemo i hoćemo li korigirati određene koeficijente. Ima naravno jako dobrih, utemeljenih prijedloga. Pogledat ćemo točno možemo li neke koeficijente nešto malo više dignuti ili nešto korigirati, ali ne bih sada izlazio s konkretnim brojevima', istaknuo je Fuchs.

Na pitanje ima li prostora za takav razgovor, rekao je kako nikad nije odbacivao mogućnost razgovora. No dodao je kako se ne rade pregovori oko kolektivnog ili temeljnog ugovora.

'U ovom slučaju Vlada je izradila jedan ukupni prijedlog svih povećanja koeficijenata, promjenu načina financiranja i stavili smo to svima na raspolaganje da vide i da nam eventualno vrate natrag s prijedlozima i to upravo je sad ta faza', pojasnio je.

Dodao je kako će vrlo brzo razmotriti te primjedbe i dati finalni odgovor.

'Treba istaknuti je da u ovoj cijeloj diskusiji u javnosti, konkretno i na današnjem prosvjedu, nije našao niti jedan plakat na kojem se sugerira koliki bi koeficijent trebao biti', rekao je Fuchs.

  • +14
Najbolji transparenti s prosvjeda prosvjetara Izvor: Cropix / Autor: Dragan Matic

Komentirajući primjedbu prosvjednika da nema dovoljno jasne razlike između onih s višim obrazovanjem i između onih s nižim obrazovanjem te onima s malo staža i onima s puno staža, ministar Fuchs je rekao kako misli da je distinkcija napravljena vrlo korektno.

'Vrlo su pomno studirane i predložene te razlike. Jedan od zahtjeva sindikata visokog školstva upravo je bio da se smanje razlike između doktoranata, odnosno onih koji su doktorirali i docenata. To je ugrađeno u ovu odredbu. Nakon što je to napravljeno u jednom trenutku kada se s njima razgovaralo, sada se izlazi s drugim ili nekim trećim predlozima. Sve skupa još gledamo. Bitna stvar je koliko ti iznosi u stvari ljudima znači u plaćama i koliko će oni dobiti novca, a ne koliki je koeficijent onoga iz nekakvog drugog sektora i slično', objasnio je Fuchs.

Na pitanje što ako bude štrajka, ministar Fuchs je rekao kako ne vjeruje da će biti štrajka.

'Mislim da nema razloga za štrajk. Mislim da je bitna stvar da svima itekako značajno rastu plaće, najmanje 13,5%, a nekima rastu i do 20%, nekima čak i više', istaknuo je Fuchs.