operacija 'menai bridge'

Evo što zasad znamo o sprovodu kralja Charlesa III.

26.04.2024 u 13:34

Bionic
Reading

Sprovod kralja Charlesa III. planira se od trenutka kada je stupio na prijestolje, a kao ogledni primjer služi posljednji isprićaj kraljice Elizabete III.

Tek nešto više od godine dana otkako kralj Charles stupio na prijestolje, stigle su potresne vijesti o njegovoj dijagnozi raka, a da sve bude gore, bliski izvori javljaju da je njegovo stanje lošije nego što se prikazuje u javnosti.

Uslijed pogoršanja zdravstvenog stanja, ubrzani su planovi oko organizacije njegovog sprovoda, kako bi sve bilo spremno ako dođe do najgoreg scenarija. Sve događa po okriljem operacije 'Menai Bridge', a evo što zasad znamo o njoj.

Nasljednici kralja Charlesa III na tronu Izvor: tportal.hr / Autor: Neven Bučević/tportal

Što je operacija 'Menai Bridge'?

Operacija 'Menai Bridge' jest kodno ime za sve planove vezane uz smrt i sprovod kralja Charlesa, a ime izvorno pripada prvom visećem željeznom mostu u svijetu, koji se nalazi u Angseyu u Walesu.

Ono što se zasad zna jest da se koriste dokumenti u kojima je zabilježeno sve pozitivno i negativno iz posljednjeg ispraćaja kraljice Elizabete II., koji se odvijao pod kodnim imenom 'London Bridge'.

Bivši kraljevski službenik Simon Morgan tvrdi da je operacija započela čim je kralj stupio na prijestolje te je ubrzana čim se saznalo za njegovu dijagnozu. Drugi izvori poput Toma Sykesa ističu kako se u posljednje vrijeme radi još napornije jer je postalo jasno da je kralj u sve lošijem stanju.

Kralj Charles prisustvovao uskrsnoj misi Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

'U zadnje vrijeme kada god razgovaram s prijateljima kralja Charlesa, uvijek dobijem isti odgovor: 'Nije dobro', napisao je Sykes za The Daily Beast.

Što će se dogoditi nakon kraljeve smrti?

Nakon Charlesove smrti, njegov najstariji sin, princ William, sljedeći je u redu da postane kralj, a njegova supruga, Kate Middleton, postala bi kraljica supruga.

O smrti će prvo biti obaviješten uži krug ljudi koji uključuje njegovu obitelj, premijera, tajnika kabineta, druge više ministre i dužnosnike te Ured kraljevskog tajnog vijeća. Kontaktirat će ih njegov privatni tajnik.

  • +6
Princ William Izvor: Profimedia / Autor: Alastair Grant/WPA Pool/Shutters / Shutterstock Editorial / Profimedia

Kraljevsko kućanstvo će zatim izdati službenu obavijest kako bi informirali javnost, a postoje i naputci prema kojima službenici trebaju upozoriti nižerangirane djelatnike na ovu vijest.

Tajnik kabineta poslat će e-mail ministrima i višim državnim službenicima, a nakon što prime poruku, zastave u Whitehallu bit će spuštene na pola koplja.

Premijer će biti prvi dužnosnik vlade koji će dati izjavu, Ministarstvo obrane organizirat će plotune, a bit će najavljena i minuta šutnje za cijelu državu. Premijer će se zatim sastati s novim kraljem, Williamom, koji će poslati poruku naciji, slično kao što je to učinio njegov otac kad je umrla kraljica Elizabeta.

  • +6
Kralj Charles III. Izvor: Profimedia / Autor: BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

U danima koji prethode kraljevom sprovodu, postojat će nekoliko planova za različite dužnosnike koji će imati priliku reći posljednje 'zbogom' dok njegov lijes bude postavljen u prijestolnoj dvorani Buckinghamske palače.

Charles će biti pokopan u kraljevski trezor u Memorijalnoj kapeli kralja Georgea VI u dvorcu Windsor.