obračun plaća

Stipić: Pripremamo sindikalne akcije šireg formata protiv uredbe o koeficijentima

14.02.2024 u 13:52

Bionic
Reading

Predsjednik Sindikata Preporod Željko Stipić najavio je u srijedu da će proširiti format sindikalnih akcija protiv vladinog prijedloga uredbe o koeficijentima za obračun plaća u javnim službama, no nije želio iznijeti pojedinosti, napomenuvši kako će o tome moći više reći u petak

Stipić je na konferenciji za novinare najavio da će po njihovom procjenama taj prosvjed biti barem 10 puta masovniji od onoga na Markovom trgu prošli petak.

"Sve što radimo je u funkciji pritiska da bismo bili tamo gdje nam je mjesto i nećemo stati", istaknuo je.

Dodao je da će format biti vezan isključivo uz obrazovanje, ali da će biti širi od sindikalnog te da akcije kreću odmah nakon najave u petak. Također je rekao kako nisu dobili odgovor na poziv za sudjelovanje ostalih dvaju obrazovnih sindikata.

Reagirao je na izjavu ministra rada Marina Piletića o malobrojnosti sindikata koji su prosvjedovali, rekavši kako je Preporod četvrti sindikat po brojnosti koji bi uskoro mogao postati drugi.

Ne znam koja je svrha takvih dezinformacija, pogotovo ministra rada, rekao je Stipić, dodavši da ako ministar to ne zna onda je to sramota, a ako zna onda je još i veća. Tvrdi da Preporod ima više od 10.500 članova, a Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja oko 10.000, odnosno zajedno više od 20.000.

Stipić je prozvao resornog ministra Radovana Fuchsa da se stavlja na stranu jednih, a protiv drugih, odnosno diskriminira sindikate time što je rekao da prosvjeduju oni koji nisu učinili ništa kako bi se povećale plaće.

Odbacio je pritom ministrove tvrdnje da Preporod nije dostavio očitovanje na prijedlog uredbe o koeficijentima, odnosno da je bilo načelno.

Čelnik Preporoda ustvrdio je i da su neki ministri za svoje resore izborili bolje uvjete za razliku od drugih i da su dobili što su dobili.

Glavni tajnik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Matija Kroflin rekao je da je par tisuća prosvjednika poručilo u petak da je uredbom napravljen loš posao za sustav prosvjete i znanosti, a ministru Fuchsu da se primi posla.

"Ako mu nije jasno zašto bi trebao razgovarati sa sindikatima, možda mu bude kada akademska godina ne počne na vrijeme, učenici ostanu kod kuće, a studenti na cesti", rekao je Kroflin.

Izjave ministra Piletića da su on i koji žele politički djelovati pod krinkom sindikalnog djelovanja ocijenio je kao nedemokratske izjave politički potpuno nekompetentne osobe.

Ocijenio je da se premijer, iako se više puta opekao okružio "prokušanim" HDZ-ovim kadrovima bez političkog iskustva i snage, koji ga ne ugrožavaju, ali je to štetno za njega.

"Sindikati nisu pod političkim, nego pod utjecajem svoga članstva", poručio je Kroflin, dodavši da se Vlada pokazala kao nekorektan i nesolidan partner koji se koristi spinovima.