SULEJMAN VELIČANSTVENI

Kraj serije koju su obilježili ljubomora, kontroverze i smrt

29.09.2014 u 13:03

  • +3

Sulejman Veličanstveni - novi glumci

Izvor: Promo fotografije / Autor: RTL

Bionic
Reading

Nakon dvije godine emitiranja, četiri sezone i ukupno 311 epizoda došao je kraj seriji o najraskošnijem razdoblju turske povijesti u kojoj je uživalo više od 300 milijuna ljudi diljem svijeta

RTL Televizija danas prikazuju finalnu epizodu 'Sulejmana Veličanstvenog' u 16.50.

Iako su nas izludjeli stalni prekidi i mijenjanje termina zbog blagdana i ljeta, vjerno smo je pratili. Bili smo u dramama zbog odustajanja fatalne Meryem Uzerli te smo suosjećali zbog osobnih tragedija na setu serije, što su bile smrti autorice Meral Okay i glumca Tuncela Kurtisa. Složit ćete se da je ova serija nakon dugo vremena bila nešto što se ne propušta.


Najprodavanija turska televizijska serija o velikom vladaru Osmanskog Carstva u domovini je podigla mnogo prašine i prije negoli se počela emitirati. Mnogi su joj zamjerali na scenariju koji se više bavi sultanovim ljubavnim (ne)zgodama nego ratnim pohodima i zakonodavnim reformama, iako su autori serije tvrdili da je inspirirana događajima iz 16. stoljeća, odnosno da ne snimaju dokumentarac o tadašnjem najvećem osmanskom vladaru.

Čak je i turski premijer Recep Tayyip Erdogan kritizirao producente serije te javno zatražio sankcije i ukidanje zbog neprimjerenog scenarija koji tursku povijest 'izvrgava ruglu'.

Osim toga, najveća TV zvijezda u Turskoj, Halit Ergenc, zbog serije se zamalo rastao. Opasnost za njihovu ljubav pojavila se zbog toga što je Halit učestalo izmjenjivao nježnosti s lijepom glumicom Meryem Uzerli.

Njegova supruga Bergüzar Korel to je teško podnijela i otvoreno je priznala da ju je obuzela ljubomora. Prekrasna Šeherezada iz '1001 noći' izjavila je da joj nije ugodno gledati kako joj netko drugi dira supruga.

Turski mediji su čak objavili da su Halit i Bergüzar išli kod bračnog savjetnika, no svim tim glasinama o razvodu stao je na kraj televizijski Onur rekavši da su potpuno neutemeljene.

Serija je narušila zdravlje i Meryjem Uzerli te se ona naprasno vratila u Njemačku zbog živčanog sloma. Glumica nije mogla podnijeti toliki pritisak i popularnost. Unatoč glumačkim nevoljama, producentska kuća TIMS, koja stoji iza uspjeha serije, zadovoljno je trljala ruke.

Posljednje poglavlje o životu Sulejmana Veličanstvenog obogatili su s čak sedam novih glumaca. Kada su producenti u svibnju otkrili da je talentirana glumica Vahide Gordum zamijenila Meryem Uzerli u ulozi Hurem, mnogi su obožavatelji negodovali smatrajući da je produkcija pogriješila ovim odabirom. No već s prvom epizodom četvrte sezone negativne su se reakcije prorijedile.

Najraskošnija i najskuplja serija turske produkcije svakodnevno se prati u više od 70 zemalja diljem svijeta, od Bliskog istoka do Azije i Amerike, pa čak i u Italiji i Francuskoj, dok je u Velikoj Britaniji izazvala velik interes nakon što je na BBC-ju nedavno prikazan dokumentarac 'Korijeni Osmanlija: Muslimanski vladari Europe'.

Glumci iz serije postali su planetarno poznati, scenaristi i kostimografi sve traženiji, a producenti, kao i sama Turska, od nje su itekako profitirali…