U2 U LAS VEGASU

Emotivni Bono Vox nakon smrti Navaljnog: 'Putin nikad, baš nikada nije izgovorio njegovo ime'

19.02.2024 u 20:46

Bionic
Reading

Dok je U2 proteklog vikenda izvodio pjesmu Crowded Housea 'Don't Dream It's Over' u Sphereu u Las Vegasu, uvod u pjesmu bio je daleko duži nego inače jer je Bono odao počast Alekseju Navaljnog, koji je dan ranije umro u ruskom zatvoru

Frontmen U2-a govorio je za slobodu ukrajinskog naroda i protiv ruskog vođe Vladimira Putina, izravno odgovornog za još uvijek neobjašnjenu smrt najpoznatijeg političkog zatvorenika, a zatim je predvodio gomilu u skandiranju imena Navaljnog, piše Variety.

'Sljedeći tjedan bit će dvije godine otkako je Putin napao i pokušao uništiti teško stečene slobode ukrajinskog naroda. Sljedeća će biti Poljska, sljedeća će biti Litva, Istočna Njemačka, tko zna gdje će ovaj čovjek krenuti. Ovim ljudima sloboda nije samo riječ u pjesmi. Za te ljude sloboda je najvažnija riječ na svijetu — toliko važna da se Ukrajinci za nju bore i umiru. I toliko je važno da se Aleksej Navaljni odlučio odreći svoje', rekao je Bono Vox.

Navaljni se dobrovoljno vratio u Rusiju 2021., gdje je odmah po dolasku uhićen, a nedavno je prebačen u zatvor u udaljenu arktičku kaznenu koloniju u kojoj je umro.

Govor Bona Voxa Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

'Navodno Putin nikad, baš nikada nije izgovorio njegovo ime. Pa sam pomislio večeras: ljudi koji vjeruju u slobodu moraju izgovoriti njegovo ime. Ne samo zapamtiti ga, već ga i izreći', potaknuo je Bono, vodeći publiku u dugotrajnom skandiranju 'Aleksej Navaljni' preko uvodnih taktova pjesme.

Tijekom nastupa prisjetio se kako su on i Edge otišli u Kijev svirati na tamošnjoj stanici podzemne željeznice. 'Edge i ja stajali smo s ljudima u tom gradu u Ukrajini na željezničkoj stanici koja je bila preuređeno sklonište za bombe... dok su čekali da stigne vlak s ostatkom slobodnog svijeta u njemu. I s ponosom smo sudjelovali tom prilikom. Oni još uvijek čekaju da stigne dio tog vlaka. Ameriko, tako si velikodušna, ali dajmo ovim ljudima ono što im je potrebno', rekao je Bono.

Njegova molba Americi odnosila se na stalne naslove o novoj pomoći ukrajinskim vojnim naporima protiv ruske invazije koja je obustavljena usred kongresnih sukoba.