POVRATAK NAKON 88 GODINA

Pernar u srpskoj skupštini udara selfieje s desničarima

16.11.2016 u 14:29

Bionic
Reading

Saborski zastupnik Živog zida i jedan od najaktivnijih hrvatskih političara, nakon susjedne Bosne i Hercegovine ovaj je tjedan na turneji po Srbiji tijekom koje je posjetio i beogradsku Narodnu skupštinu u kojoj je prije 88 godina u atentatu teško ranjen brat njegova djeda, također političar dr. Ivan Pernar

Prilikom posjeta Beogradu, zastupnik Pernar nije propustio na društvenim mrežama objaviti vijest o ponovnom ulasku jednog Pernara u skupštinu nakon 88 godina.

Naime, 20. lipnja 1928. u Narodnoj skupštini Kraljevine Jugoslavije u Beogradu izvršen je atentat na zastupnike HSS-aStjepana RadićaPavla Radića Đuru BasaričekaIvana Pernara i Ivana Granđu. Atentat je hicima iz revolvera tijekom sjednice izvršio zastupnik Narodne radikalne stranke Puniša Račić koji je potom pobjegao kroz ministarsku sobu uzvikujući 'Živela Velika Srbija!'. Mirno, neometan i naoružan, Račić je izašao iz skupštinske zgrade i odvezao se u unaprijed pripremljeno skrovište, ali se kasnije predao te je osuđen na 20 godina teške robije, a po ulasku partizana u Beograd 1944. odlukom prijekog suda je strijeljan.

U atentatu su teško ranjeni zastupnici Ivan Granđa, Ivan Pernar te Stjepan Radić i Pavle Radić, s tim da su dvojica potonjih preminula od zadobivenih rana.

Pernar stariji pogođen dvama mecima. Prvi Račićev metak pogađa ga u ruku, a drugi nepuni centimetar ispod srca, nakon kojeg pada pod zastupničku klupu čime je izbjegao treći mu namijenjen metak, dok je drugi revolverski metak u tijelu nosio do kraja života.

Pernar je nakon oporavka nastavio odvjetničku djelatnost jer su za diktature kralja Aleksandra I. Karađorđevića političke stranke i politička djelatnost bile zabranjene. Za vrijeme Šestosiječanjske diktature tri godine bio je u zatvoru u Sremskoj Mitrovici, a za vrijeme Banovine Hrvatske izabran je za senatora.

Za vrijeme NDH Pernar je više puta zatvaran, a neposredno pred slom ustaške države pušten je zahvaljujući zauzimanju kardinala Alojzija Stepinca te u svibnju 1945. u skupini vođa HSS-a odlazi u Klagenfurt, a potom u Salzburg te konačno u New Yorku gdje i umire 1967. godine.


Pernarov pranećak i današnji saborski zastupnik tijekom posjeta beogradskoj skupštini nije propustio fotografirati se s Boškom Obradovićem, zastupnikom stranke Srpski sabor Dveri koja je ekstremno desničarska stranka čiji se stavovi zasnivaju na svetosavskom i srpskom nacionalizmu, euroskepticizmu i antiglobalizmu.

Ta se stranka protivila rezoluciji koju je Narodna skupština Srbije donijela u ožujku 2010. u kojoj je osuđen srebrenički masakr, a također se snažno protive nezavisnosti Kosova, a dobro je poznat i njihov neprijateljski stav prema homoseksualcima