ODBROJAVANJE

Tko je u Plenkovićevoj ekipi najslabija karika?

20.10.2016 u 06:29

Bionic
Reading

HDZ-ovac Mijo Crnoja svega je šest dana bio ministar branitelja u Vladi Tihomira Oreškovića. SDP-ovac Zlatko Komadina izdržao je u kabinetu Zorana Milanovića samo četiri mjeseca. Ima li među ministrima Vlade Andreja Plenkovića nekoga tko bi mogao nadmašiti njihova 'dostignuća'?

Teško je očekivati da netko može oboriti Crnojin rekord od šest dana. Umirovljenom pukovniku ministrovanje je okončano jer je u službenom životopisu naveo lažnu adresu prebivališta. Uz to je prešutio kako je bio u pritvoru zbog nasilničkog ponašanja.

Međutim, izglednije je kako bi netko od Plenkovićevih ministara mogao preteći Komadinu. Riječkom SDP-ovcu presudila je svađa s tadašnjim premijerom Milanovićem oko izgradnje autoceste od Rijeke prema Žutoj Lokvi. Kad mu je šef odbio taj projekt, Komadina se naglo razbolio te je napustio fotelju ministra prometa.

Politički analitičari Anđelko Milardović, Davor Gjenero i Žarko Puhovski za tportal izdvojili su nekoliko imena koja smatraju najslabijim karikama Plenkovićevog tima.

Barišić favorit za brzi let iz Banskih dvora

Kao najvećeg favorita za brzo napuštanje Banskih dvora Milardović i Puhovski vide novog ministra znanosti i obrazovanja Pavla Barišića. A i Gjenero upozorava kako ministra prate neugodne afere.

Dio akademske zajednice Barišiću otvoreno predbacuje napredovanje u znanstvenom zvanju, umjesto da je s tim pričekao, dok je prije deset godina bio pomoćnik ministra znanosti u Vladi Ive Sanadera. Usto je imao još nekoliko afera zbog kojih je na kraju razriješen dužnosti pomoćnika. Jedna od njih je putovanje sa suradnicom na simpozij u Dubrovnik, za što je izvukao putne troškove i dnevnice iz dvaju izvora: i od Ministarstva i od organizatora simpozija.

'Imam velike sumnje u Barišića zbog moralnih kvaliteta. Netko tko nije bio u stanju funkcionirati kao pomoćnik ministra, teško može donijeti nešto dobro kao ministar. Premijer Plenković tvrdi da je Barišić domoljub. Domoljub je čudna kvalifikacija za ministra. Zamislite da se nogometna reprezentacija slaže po tome tko je koliki domoljub. Ne vjerujem da bi dobro prošla', istaknuo je Puhovski.

I Milardović kao najveću slabost Barišića vidi njegove repove iz prošlosti. Usto očekuje da ga mediji neće nimalo štedjeti.

'Dva potencijalna izvora nevolja za novog šefa Vlade su Barišić i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek. Ali siguran sam kako Obuljan mediji neće razapinjati i stavljati u zvjerinjak, dok Barišić neće biti te sreće', misli Milardović.

Ministrica kulture s kaznenom prijavom

Gjenero također smatra da će Barišić biti pod pritiskom, iako kaže da se radi o 'marljivom i korisnom čovjeku'.

'Sigurno dio opinion makera o Barišiću ne misli dobro. Opet, s druge strane, on je u jako dobrim odnosima s jednim znanstvenim krugom koji trenutno kontrolira situaciju na Zagrebačkom sveučilištu. Ako dođe do zaoštravanja situacije na Filozofskom fakultetu, jasno je na čijoj će strani biti Barišić', rekao je Gjenero.

On se ne slaže s Milardovićem oko toga da je Nina Obuljen Koržinek druga potencijalna slaba točka Plenkovićeve Vlade. Novoj ministrici kulture nitko ne može osporiti stručnost, ali Milardović upozorava da je protiv nje podignuta kaznena prijava zbog rada u Hrvatskom audiovizualnom centru (HAVC).

'Činjenica je da postoji kaznena prijava. Ako institucije ništa ne nađu, sve će se zaboraviti. Ali u slučaju nekih nepravilnosti, Obuljen se može naći u lošoj situaciji koja će se tad reflektirati na Vladu', istaknuo je Milardović.

Vlaho Orepić mogao bi zaratiti s premijerom i predsjednicom

Vlaho Orepić, ministar unutarnjih poslova Pixsell
S druge strane, Gjenero smatra kako Obuljen ne mogu naštetiti napadi marginalnih desnih snaga jer ona u kulturnoj politici najbolje zrcali vrednote koje zastupa predsjednik HDZ-a.

'Ima perfektnu biografiju i bibliografiju za poziciju ministrice. Odlično je radila posao državne tajnice. Ona će deideologizirati kulturni sektor prema europskim načelima. Nije konfliktna osoba i neće antagonizirati kulturnu javnost', uvjeren je Gjenero.

Dugoročno on vidi jednog drugog ministra kao mogućeg mangupa u Plenkovićevoj Vladi – Vlahu Orepića, Mostova ministra unutarnjih poslova.

'Orepić ne dijeli u potpunosti vrijednosti politike nacionalne sigurnosti koje zastupa trenutni državni vrh. Između predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i Plenkovića postoji prešutan dogovor kako će ona povećati svoj utjecaj u području domovinske sigurnosti. Orepić bi mogao opstruirati povećanje utjecaja predsjednice na dio sustava koji on kontrolira unutar izvršne vlasti. Tu vidim potencijalni izvor sukoba', istaknuo je Gjenero.