IZBOR USTAVNIH SUDACA

HDZ u zadnji čas zamijenio kandidata, oporba poludjela

03.06.2016 u 15:16

Bionic
Reading

Iako je na današnjoj sjednici Odbora za Ustav, poslovnik i politički sustav trebala biti utvrđena lista od 10 kandidata za Ustavni sud, sjednica je odgođena. Odgodu je na početku zatražio SDP-a, a s tim prijedlogom složio se i HDZ

Odgodu sjednice je u ime SDP-a zatražio Peđa Grbin. 'Danas smo nakon pregovaranja s drugom stranom dobili prijedlog drugih kandidata. S obzirom na to da oko nekih imamo dvojbe, molimo odgodu sjednice. Ta odgoda može trajati najkraće vrijeme, a mi bismo nastavili konzultacije', poručio je Grbin.

S tim prijedlogom složio se i HDZ-ov Dražen Bošnjaković. 'Ovo je prevažno pitanje i to ne možemo lomiti preko koljena. Ovo je razuman prijedlog i mi tražimo odgodu', rekao je Bošnjaković.

Predsjedniku Odbora za Ustav Robertu Podolnjaku nije preostalo ništa drugo nego da odgodi sjednicu, no pritom se i ispričao javnosti. 'Nakon četiri mjeseca intenzivnih razgovora i pregovora ova odgoda nije dobra poruka za javnost. Ovime dolazimo u iznimno složenu situaciju. Predugo vremena se razgovara i bilo je dovoljno vremena za konzultacije. Žao mi je zbog javnosti, ovo nije dobra poruka', rekao je Podolnjak.

Podsjetimo, jutros je u javnost procurila lista kandidata koji su dana trebali biti predloženi. HDZ, odnosno Domoljubna koalicija predlagala je da u Ustavni sud uđu aktualna ustavna sutkinja Snježana Bagić, saborski zastupnik Davorin Mlakar, odvjetnik i bivši predsjednik zagrebačkog Županijskog suda Miroslav Šumanović, sudac Vrhovnog suda Branko Brkić te aktualni ustavni sudac Marko Babić. Opozicija predlože da se za ustavne suce izaberu zastupnici Josip Leko i Ingrid Antičević Marinović, odvjetnica Lovorka Kušan, odvjetnik Rajko Mlinarić te predsjednik Upravnog suda Andrej Abramović.

Kako doznajemo, HDZ-ovi pregovarači su ranije u konzultacijama predlagali Marija Jelušića, no u zadnji tren umjesto njega odlučili su predložiti Marka Babića. Opoziciji je od ranije bilo sporno i imenovanje Davorina Mlakara i Snježane Bagić, no čašu je prelilo predlaganje Marka Babića, koji je, prema pisanju Nacionala, bio obuhvaćen mjerama prisluškivanja zbog kontakata sa Zdravkom Mamićem, vezano uz njegov zahtjev za ocjenom ustavnosti novog Zakona o sportu.

Je li sporan Mlakar ili Babić, SDP-ov Peđa Grbin nije želio otkriti. 'Doista razgovori traju četiri mjeseca. Međutim, isto tako je naša obveza da u Ustavni sud kandidiramo i izaberemo one kandidate iza kojih neće biti nikakavih repova', rekao je Peđa Grbin.

Čije je ime bilo kamen spoticanja nije želio otkriti niti Dražen Bošnjaković. 'Sve sam iznio na sjednici. Nastavljamo razgovore. Dok sve ne dogovorimo, nema razloga da se ovdje nadmećemo, jer bez dogovora HDZ-a i SDP-a nećemo imenovati suce', poručio je Bošnjaković.

Kada će se nastaviti konzultacije između dvije najveće stranke još nije poznato, no ukoliko do 7. lipnja ne izaberu ustavne suce, država bi se mogla naći u složenoj situaciji.

'Sada ćemo vjerojatno promašiti rok koji smo sami odabrali, to je loša poruka javnosti. Ovaj put imamo stvarno izvanredno dobre kandidate i propustiti priliku da izabremo najbolje je vrlo loše. most ne bio bio spreman podržati loš odabir pojedinih kandidata koji ne ispunjavaju vrhunske uvjete za suce Ustavnog suda i u tom slučaju dvije stranke će morati same odraditi taj odabir', rekao je nakon sjednice novinarima Robert Podolnjak, požalivši sekako su SDP i HDZ i njega kao predsjednika Odbora isključili iz posljednjih krugova konzultacija.Ni on nije želio govoriti o tome koja su imena sporna, kazavši kako bi nabrajanje dovelo do većeg broja imena. Most, doznajemo, kao sporne vidi sve zastupnike koji bi prema spekulacijama trebali ući u Ustavni sud  - Josipa Leku, Ingrid Antičević Marinović i Davorina Mlakara, a problem im stvara i Snježana Bagić, čije je ime punilo novinske stupce zbog afere s prepisivanjem znanstvenog rada.

Podolnjak je i sam prije neki dan iznio ideju da se izabere samo šest sudaca kako ne bi došlo do blokade Ustavnog suda. Sada ne zna, dodao je, hoće li Sabor uspjeti izabrati sve ili bar dio kandidata do 7. lipnja. 'Ne želim još govoriti o svim pojedinostima razgovora, ali smatram da četiri mjeseca razgovora su bila sasvim dovoljna da imamo prostor i vrijeme da su usuglase najbolji kandidati. Pa ako ne možemo deset usuglasiti, da usuglasimo određeni manji broj. Napominjem da tri suca još uvijek imaju mandat do kraja iduće godine, da nekoliko sudaca još može biti sucima do kraja 11. mejseca ove godine i zato sam govorio da je možda bolje izabrati 6 kvalitetnih kandidata. Ali mi u Mostu nismo spremni na trule kompromise', rekao je Podolnjak.

'Ići na izbor svih 10sudaca pod svaku cijenu i bez obzira na kriterije, čak urušavanjem svih kriterija, za nas je neprihvatljivo. Jasno sam to rekao i jednima i drugima, da neću glasati za neke kandidate i da moraju biti sigurni da će u tom slučaju imati 101 glas. Ako nisu sigurni, bolje da se ne upuštaju u to', kazao je Podolnjak.