STRELOVIT RAST POPULARNOSTI

Holy zadovoljna, ali i zabrinuta zbog anketa

05.04.2014 u 19:17

Bionic
Reading

'Ne želim da se mi zanosimo anketama čijim rezultatima sam s jedne strane zadovoljna, a s druge zabrinuta', rekla je u Čakovcu Mirela Holy, predsjednica ORaH-a, stranke koja je prema istraživanju CRO Demoskopa o popularnosti stranaka na trećem mjestu, a ona je druga najpopularnija političarka

U Čakovcu je osnovana 16. podružnica OraH-a, i to svega nekoliko sati nakon što je podružnica stranke ustrojena i u Zaboku.

'Nisam detaljno proučila rezultate istraživanja, ali imam dojam da se počinju osjećati određeni efekti rada na terenu jer smo osnovali 16 organizacija. Zahvaljujem se građanima koji su se pozitivno izjasnili o meni i o stranci i nadamo se da ćemo svojim radom opravdati povjerenje. Svi pričaju o svojem poštenju, ali se tek u praksi vidi tko je tko', upozorila je Holy.

Osim zadovoljstva rezultatima ankete, predsjednica ORaH-a izrazila je i zabrinutost zbog posljedica rasta popularnosti.

'Mi još gradimo stranačku infrastrukturu, a zbog rejtinga počeli su nam se javljati problemi. Naime, došli smo u radar drugih političkih aktera, političkih ajkula i pirana, koji su počeli napadati. I to ne samo s ljevice, nego i desnice', rekla je Holy dodavši da u nekim sredinama zbog pritisaka potencijalni članovi stranke ili povjerenici odustaju od angažmana.

Unatoč tome, stranka raste i priprema sektorske politike koje će uskoro početi predstavljati, ovisno o tome kada će biti dovršene.

'Temeljni problem hrvatske politike je da se uopće ne nadmećemo političkim sadržajima koji vode boljitku građana, već nevažnim stvarima. Čeka nas prilično težak posao na prezentaciji naših sektorskih politika i profiliranju ljudi. Svjesni smo da ne ulaze baš svi u stranku s čistim namjerama i da ćemo s vremenom vjerojatno imati određenih problema u smislu profiliranja onih ljudi koji doista imaju iskrene namjere i žele se baviti politikom kao poslom u javnom interesu. Ali dobro, za vrijedne stvari se isplati potruditi, što pokazuje entuzijazam naših članova', objasnila je Holy.

Naglasivši da održiva politika mora osigurati minimum zaštite zdravlja i socijalne sigurnosti za sve građane, Holy je kao temelje razvoja društva izdvojila energetiku, zaštitu prirodnih resursa poput vode te proizvodnju hrane. Ukazala je i na nužnost reforme javne uprave i teritorijalnog ustroja (pri čemu je izdvojila primjer Danske koja je smanjenjem broja jedinica lokalne, dobila jeftiniju i učinkovitiju upravu) čije inertnosti i netransparentnost vidi kao prepreke većim ulaganjima u Hrvatskoj.

'Statistički pokazatelji zemalja koje bilježe rast pokazuju da se on temelji na projektima koji u obzir uzimaju održivi razvoj. Investitori zainteresirani za ulaganje morali bi odmah znati može li se njihov projekt ostvariti u Hrvatskoj, a ako može, to bi im trebalo omogućiti u kratkom roku. Zato je nužno smanjiti prostor diskrecijskih odluka u javnoj upravi, gdje imamo i problem sistemske korupcije. Kada smo u Ministarstvu zaštite okoliša i prirode pripremili novi Zakon o otpadu, uslijedila je javna rasprava u kojoj smo primili dosta primjedbi. Razmotrili smo ih i dali rok od tri dana da se ugrade u konačni prijedlog. Nakon pet dana uvršteno je 30 posto, dok 70 posto nije, i to bez objašnjenja. Poludjela sam i tražila da se sve napravi u roku od sat i pol ili me upozori ako se nešto ne može jer je u neskladu s drugim zakonima. Nakon deset dana otišla sam iz Ministarstva', prisjetila se bivša ministrica zaštite okoliša i prirode.