VAN PAMETI

Zvjezdarnica u Višnjanu nije važna hrvatskom turizmu!

26.04.2014 u 08:00

Bionic
Reading

Poznata višnjanska Zvjezdarnica, koja se može pohvaliti i time što je promatrajući nebo s Tičana jednometarskim objektivom otkriveno preko 1400 malih planeta, nažalost će ovoga ljeta morati odustati od svojih popularnih turističkih programa poput Astro days and nights, a vrlo je izvjesno i da bi tradicionalni Astro fest, kojim se proslavlja ljetni solsticij, ne podupru li ga lokalne turističke zajednice, mogao biti 'prebačen' iz Višnjana u Italiju

Prvenstveno je riječ o turističkim programima namijenjenima đačkim ekskurzijama, obiteljima s djecom te mladim znanstvenicima zaljubljenima u zvijezde i kompjutore, a koji su se prošle godine uz podršku turističkih zajednica Poreča te Tara i Vabrige održavali četvrtkom i subotom od 16 do 23 sata. No, kako pojašnjava Korado Korlević, pokušaji buđenja interesa kod TZ-a velikih gradova kao što su Poreč i Umag nisu urodili plodom, odziva nije bilo ni od strane TZ-a Istarske županije, čak ni nakon što je predstavio programe Zvjezdarnice na Županijskom vijeću.

'Naše turističke zajednice organizirane su kao barunije i svaka se brine samo o svom feudu. Vjerojatno bismo nešto novca i ove godine dobili od TZ Tara-Vabrige, jer nam najviše gostiju i dolazi s Lanterne, no samo na osnovi toga ne možemo planirati ovosezonske programe. Još prije sedam mjeseci poslali smo programe, predstavili smo ih i meni je šokantno da taj vid takozvanog znanstvenog turizma, kao specifičan oblik turističke ponude koji je u svijetu jako profitabilan, kod nas nikoga ne zanima. Tim više što se udio mladih kompjutoraša, od milja zvanih 'geekovi i nerdovi', kreće oko sedam posto, dok na obitelji otpada oko 10 posto, a znamo da obitelji s djecom kad idu na odmor, ne štede', tumači voditelj višnjanske Zvjezdarnice.

Korlević napominje da je pisao i ministru turizma Darku Lorencinu, jer kako da apliciraju za sredstva iz EU fondova kad tog posebnog turističkog segmenta nema ni u Strategiji hrvatskog turizma. Doduše, iz resornog Ministarstva dobili su uljudan odgovor 'Hvala na konstruktivnoj kritici', no nikakva druga potpora nije stigla, priča Korlević.

Potpuno je jasno da turistički programi, kod kojih obitelji s djecom dolaze oko 16 sati u Zvjezdarnicu, obično odslušaju predavanje, idu malo na sunčanje ili se poigraju s djecom na svježem zraku i potom se vraćaju u večernjim satima kako bi uživali u razgledavanju noćnog neba iznad Tičana, što uobičajeno traje do 23 sata, ne mogu biti isključivo volonterski. Pogotovo zato što upravo zbog djece trava uvijek mora biti svježe pokošena, pa je održavanje četiriju hektara okoliša zapravo i najveća stavka u troškovniku ljetnih manifestacija. No ono što nije jasno, smatra Korlević, jest kako to da Zvjezdarnica u Rijeci ima podršku Županije pa ima i petero zaposlenih, dok u najrazvijenijoj turističkoj županiji nema interesa za njihovu zvjezdarnicu, zbog čega su primorani sve daljnje upite za ekskurzije proslijediti Rijeci, a u pregovorima su i da se popularni višnjanski Astro fest ove godine održi kod Gorizie u Italiji.

'Imamo resurse i preusmjerit ćemo snage na 'energentske programe' jer su obnovljivi izvori jako 'in' i edukaciju mladih jer to radimo jako dobro. Ako ništa drugo, barem će nam ta djeca jednoga dana kad odrastu biti zahvalna na tome', kaže astronom i voditelj Zvjezdarnice Korado Korlević, razočaran činjenicom da su neprofitne organizacije poput njihove u ovoj, šestoj godini recesije 'potpuno izvisile'. Stoga se nemojte začuditi ako vas, umjesto dobrodošlice, ovog ljeta na vratima višnjanske Zvjezdarnice dočeka obavijest: 'Drage obitelji, geekovi i nerdovi – mi vas volimo, ali primorani smo vas zamoliti da se vratite suncu i plaži, jer naš turistički sektor ne smatra ovaj segment turizma perspektivnim.'