SIBIRSKA HLADNOĆA

'Zvijer s istoka' odnijela pedeset života u Europi

28.02.2018 u 22:33

Bionic
Reading

Ledeni val koji je u Europu stigao iz Sibira do srijede je usmrtio gotovo pedeset ljudi, među kojima veći broj beskućnika te i dalje remeti promet.

Ledeni val koji su britanski mediji prozvali "Zvijer s istoka", Nizozemci "Sibirski medvjed", Šveđani "Snježni top" a Francuzi "Moskva-Pariz", odnio je od petka najmanje 47 žrtava, pokazuju podatci koje je prikupila agencija France Presse: 18 u Poljskoj, šest u Češkoj, pet u Litvi, po četiri u Francuskoj i u Slovačkoj, po dvije u Italiji, Rumunjskoj, Srbiji i Sloveniji, jednu u Nizozemskoj i najmanje jednu u Španjolskoj, u Baskiji. U Estoniji se u veljači smrzlo sedam ljudi.

U noći na srijedu živa u termometru je pala na -21 Celzijev stupanj u gorju u Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini, -20 je zabilježeno u Luebecku na sjeveru Njemačke, -19 na jugu Poljske, -18 blizu Liegea u Belgiji i  -10 u okolici Londona.

U Švicarskoj je najniža temperatura od -36 Celzija izmjerena na Glattalpu, na visini od 1.850 m, na nenastanjenom mjestu na kojemu ovakve ekstremne temperature nisu rijetkost. U Francuskoj je najniža temperatura ove zime zabilježena u Metzu, na sjeveroistoku zemlje, -12.

Studen koja će potrajati do četvrtka najteže pogađa beskućnike. Od petka ih je troje umrlo u Francuskoj i u Češkoj te dvoje u Italiji, među njima jedan u Milanu koji nije htio otići s mjesta na kojemu je vani spavao.

U Belgiji je više gradova prvi put donijelo odluku o prisilnom odvođenju beskućnika u sklonište.

U Njemačkoj je udruga koja pomaže beskućnicima zatražila da prihvatilišta budu otvorena čitav dan, ne samo noću: "Ljudi se mogu smrznuti i danju", rekla je Werena Rosenke, predsjednica udruge koja je od početka zime zabilježila četiri umrla od hladnoće.

  • +10
Hladnoća na Ženevskom jezeru Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

U Francuskoj je ministar za teritorijalnu koheziju Jacques Mezard rekao da je u prihvatilištima osigurano 150.000 mjesta, "broj koji dosad nije zabilježen".

U Irskoj su stanovnici pohrlili u trgovine kako bi osigurali zalihe hrane s približavanjem oluje Emme koja će u četvrtak donijeti najveću količinu snijega od 1982. Vlasti su oglasile "crvenu uzbunu" i pozvale sve stanovnike u pokrajinama Munster, na jugozapadu i Leinster, na istoku, da ne izlaze van od četvrtka u 16.00 sati do petka u podne.

Snijeg i poledica su posvuda u Europi poremetili promet na cestama, primjerice u Kataloniji, na sjeveroistoku Španjolske, gdje su tisuće kamiona stajale na cesti te zračni i željeznički promet. Mnogi letovi su otkazani ili kasne u britanskim zračnim lukama. U Irskoj je niskotarifna kompanija Ryanair otkazala sve letove u dolasku i u polasku iz Dublina.

Velik broj škola je zatvoren u Velikoj Britaniji, u Irskoj, na sjeveru Španjolske i Portugala, u Bosni i na Kosovu, te u Albaniji gdje su mnoga sela i manji gradovi odsječeni zbog snijega.

  • +6
Snijeg u Europi Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia