NAKON POMIRENJA

Žrtva nasilja odala adresu Sigurne kuće nasilnom mužu

26.11.2013 u 09:47

Bionic
Reading

Povodom međunarodnog dana nasilja nad ženama, na prigodnoj tribini u Domu Zadarske županije policijska statistika potvrdila je porast slučajeva obiteljskog nasilja u kojem su žrtve uglavnom žene, javlja portal 057info. Prošle godine zabilježena su 874 slučaja nasilja od čega su čak 574 žene bile žrtve nasilja u partnerskom odnosu

U prvih deset mjeseci ove godine policija je već zabilježila 651 slučaj nasilja, što je skoro pet posto više nego lani. Stradalo je 557 žena, a nažalost tri su Zadranke ove godine ubijene, što je krajnji oblik nasilje nad ženama. Posjetimo, krajem ožujka, 20-godišnji Lovre Mesnić na brutalan način ubio je svoju majku i baku, a 28. kolovoza, nakon svađe, suprug je zatukao svoju suprugu u stanu u predjelu Voštarnica te se nakon zločina sam predao u ruke policije.

Prema novom kaznenom zakonu, koji je ovih dana stupio na snagu, uvedeno je kazneno djelo nametljiva ponašanje, istaknula je Ljiljana Gašparov Dujmović iz PU zadarske. To je zakonska novina kojom se definiraju slučajevi kada žrtva, na razne načine i dulje vrijeme bude žrtva uznemiravanja najčešće bivšeg partnera tako da ona osjeća strah i tjeskobu. Počinitelj može dobiti od jedne do tri godine zatvora, ako ga žrtva prijavi, istaknula je Gašparov Dujmović. Ako se nasilno ponašanje primjenjuje na djetetu, onda je policija ta koja po službenoj dužnosti prijavljuje onog koji se nametljivo ponaša.

Sigurna kuća u Zadru u ovom trenutku brine o sedam žena koje su pobjegle od nasilnih supruga. Gordana Ježina, predsjednica udruge Duga, otkriva da se u njihovo savjetovalište javljaju i muškarci koji traže zaštitu od nasilnih žena. Najveće žrtve nasilja u obiteljima su djeca koja svjedoče nasilju. 'Isto tako se pokazalo da su nasilnici najčešće iz takvih obitelji u kojima su naučili uzorak ponašanja nasilja nad ženama', istaknula je Ježina.

Otkrila je i da je uz pomoć policije jedan nasilni suprug spriječen u otkrivanju lokacije Sigurne kuće dok je u drugom slučaju sama žena odala adresu mužu nakon što su se pomirili. 'Sigurna kuća je pod videonadzorom i to svaka prostorija', rekla je predsjednica Duge.