REKORDER

Znate li koja je turistička destinacija broj 1 u Zadarskoj županiji?

  • Autor: L.A.
  • Zadnja izmjena 28.08.2012 19:17
  • Objavljeno 28.08.2012 u 18:56
Bablje ljeto na makarskim plažama

Bablje ljeto na makarskim plažama

Izvor: Cropix / Autor: Ivo Ravlić

I ove godine Vir tijekom ljetnih mjeseci ostavlja iza sebe sve veće i razvikanije sredine u Zadarskoj županiji

I prije kraja kolovoza Turistička zajednica Općine Vir registrirala je brojku od 1.003.630 ostvarenih turističkih noćenja, što je u odnosu na isti datum prošle godine povećanje u iznosu od 15 posto.

Prvi put u povijesti turizma na otoku Viru prijeđena je magična brojka od milijun turističkih noćenja. Zabilježen je broj turističkih dolazaka u iznosu od 88.745, što predstavlja povećanje od 13 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Po strukturi gostiju domaći su gosti ostvarili 560.866 turističkih noćenja, dok su strani gosti ostvarili brojku od 442.764 turistička noćenja. U broju turističkih dolazaka prednjače strani gosti sa 53.461 dolaskom, dok su domaći gosti ostvarili 35.284 turistička dolaska.

U broju ostvarenih turističkih dolazaka na prvom su mjestu domaći gosti s udjelom od 40 posto ostvarenih dolazaka, a slijede ih gosti iz Mađarske sa 13 posto, Njemačke 11 posto, Slovenije 11 posto, Slovačke 6,5 posto, Češke pet posto, Austrije četiri posto, BiH 3,5 posto i Poljske tri posto.

Strategija razvoja turizma općine Vir koja je prihvaćena prošle godine predviđala je dostizanje brojke od milijun ostvarenih turističkih noćenja u razdoblju od pet godina, a ovim je rezultatom taj plan ostvaren četiri godine ranije.

'Rezultat je to dobre pripreme sezone, naše prezentacije i izlaska na međunarodne sajmove, ali i odličnog rada komunalnih službi i inspekcije. Činjenica je da će nas Zadar u zadnjem kvartalu preteći zbog svoje hotelske ponude, no razlika je iz godine u godinu sve manja i pitanje je kada ćemo se potpuno približiti Zadru kada su u pitanju godišnje brojke', kazao je za Zdenko Mičić, direktor komunalne tvrtke Vir turizam.

Koliko je Vir blizu tog ostvarenja, procijenite sami. Naime, na području grada Zadra tijekom cijele prošle godine zabilježeno 1.075.845 noćenja, a Vir ih u prvih osam mjeseci ove ima već 1.003.630.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi