TREĆA FAZA ISPITIVANJA

Znanstvenici ohrabreni razvojem cjepiva na Oxfordu

01.07.2020 u 21:14

Bionic
Reading

Vodeći znanstvenici koji na oxfordskom sveučilištu razvijaju potencijalno cjepivo protiv covida-19 u srijedu su rekli da su vidjeli odgovarajući imunološki odgovor u testiranjima ali nisu željeli reći u kojem bi roku cjepivo moglo biti spremno.

Sarah Gilbert, profesorica vakcinologije oxfordskog sveučilišta, na saslušanju u parlamentu je rekla da je u fazi III ispitivanja cjepiva AZD122, licenciranog za kompaniju AstraZeneca, uključeno 8000 dobrovoljaca.

"Vrlo smo zadovoljni što vidimo odgovarajući imunološki odgovor koji će dati zaštitu", rekla je Gilbert.

Projekt je započeo fazu III testiranja na ljudima kako bi se utvrdilo kako cjepivo djeluje kod većeg broja ljudi starijih od 18 godina i koliko uspješno sprječava zarazu i oboljenje od covida-19.

Gilbert je rekla da se nada da će oxfordsko cjepivo ostvariti napredak i prije početka iduće godine ali nije željela preciznije odgovoriti u kom roku bi cjepivo moglo biti spremno obrazloživši da to ovisi o ispitivanjima.

John Bell, profesor medicine na sveučilištu u Oxfordu, rekao je da Britanija treba biti spremna za mogućnost da neće imati cjepivo prije zime te da treba poticati ljude da se cijepe protiv gripe kako bi se izbjegao preveliki pritisak na bolnice.

"Ova cijela epidemija se previše oslanjala na pretpostavke koje se nisu obistinile", rekao je.

"Tako da je moj savjet da se bude spreman na najgore", zaključio je.