koronavirus

Crveni križ osuđuje 'neodogovorne politike' Trumpa i Bolsonara

01.07.2020 u 19:47

Bionic
Reading

Američki kontinent plaća visoku cijenu koronavirusu zbog "neodgovornih politika" nekih čelnika poput Donalda Trumpa i Jaira Bolsonara, ocijenio je u srijedu visoki dužnosnik Crvenog križa

Brojni čelnici tog kontinenta su "neodgovorni", izjavio je predsjednik Međunarodne federacije društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca (IFRC) Francesco Rocca, i naglasio da se ne radi samo o Brazilu i Sjedinjenim Državama.

"Američki kontinent plaća najvišu cijenu svojih politika koje ne slijede stajališta znanstvene zajednice", rekao je novinarima tijekom virutalnog briefinga. "Virus je politiziran, to je smiješno", dodao je.

Sjedinjene Države su pandemijom najzahvaćenija zemlja na svijetu s više od 127.000 umrlih i više od 2,6 milijuna oboljelih, drugi je Brazil s oko 60.000 umrlih i 1,4 milijuna slučajeva.

  • +8
Koronavirus u svijetu Izvor: EPA / Autor: ANTONIO BAT

Brazilski predsjednik Jair Bolsonaro "je podcijenio posljedice covida i njegova zemlja trpi posljedice", rekao je Rocca, i podsjetio da je Bolsonaro usporedio koronavirus s "gripicom" i bunio se protiv mjera ograničenja kretanja i zatvaranja trgovina. "Sada su rezultati tu, pred očima svijeta" izjavio je Rocca.

On je podsjetio da su na američkom kontinentu jako zahvaćeni i Peru, Čile i Meksiko. U Latinskoj Americi i na Karibima procjenjuje se bi u tri mjeseca moglo umrijeti više od 400.000 osoba ako se ne poduzmu strože sanitarne mjere u toj regiji, prema Panameričkoj zdravstvenoj organizaciji (OPS). U svijetu je u pandemiji covida-19 umrlo više od 511.000 osoba i više od 10,5 milijuna slučajeva, i daleko je od kraja, nedavno je upozorila Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).