UZ POSTOJEĆE LIJEKOVE

Znanstvenici: Najveći napredak u liječenju raka grlića maternice u 20 godina

23.10.2023 u 15:51

Bionic
Reading

Sasvim je moguće da svjedočimo najvećem napretku u liječenju raka grlića maternice u posljednjih 20 godina, kažu znanstvenici. Rezultati ispitivanja, otkriveni na medicinskoj konferenciji Europskog društva za medicinsku onkologiju (ESMO), pokazuju da novi pristup korištenja već postojećih, jeftinih lijekova smanjuje rizik od smrti žena od bolesti ili povratka raka za 35 posto

Istraživanje je financirao Cancer Research UK, najveća svjetska neovisna organizacija za istraživanja u onkologiji, ocjenjujući rezultate 'izvanrednima'. Znanstvenici se nadaju da će klinike uskoro početi primjenjivati nova otkrića na pacijentima, piše BBC.

Rak grlića maternice svake godine pogađa tisuće žena u Ujedinjenom Kraljevstvu, mnoge u ranim 30-ima. Unatoč poboljšanjima u radioterapiji, rak se vraća u do trećini slučajeva, što znači da su novi pristupi itekako potrebni.

'Kad liječite rak, vrijeme je sve. Kod nekoliko vrsta raka, sve više dokaza ukazuje na vrijednost dodatnih ciklusa kemoterapije prije drugih tretmana kao što su operacije i radioterapija. Ne samo da može smanjiti šanse da se rak vrati, već se može brzo primijeniti korištenjem lijekova koji su već dostupni diljem svijeta', rekao je dr. Iain Foulkes iz Cancer Research UK.

'Uzbuđeni smo zbog poboljšanja koja bi ovo ispitivanje moglo donijeti u liječenju raka grlića maternice i nadamo se da će kratki ciklusi indukcijske kemoterapije biti brzo prihvaćeni u klinici', dodao je.

U istraživanju je 250 žena s rakom grlića maternice primilo novi tretman - intenzivnu šestotjednu kemoterapiju karboplatinom i paklitakselom, nakon čega je slijedio 'uobičajeni' tretman radioterapijom plus tjedna terapija cisplatinom i brahiterapijom, poznata kao kemozračenje. Još 250 žena - u kontrolnoj skupini - primilo je samo uobičajenu kemoterapiju.

Pet godina kasnije, 80 posto onih koje su primile novi tretman bile su žive, a 73 posto nije imalo povratak ili širenje raka - u odnosu na 72 posto živih i 64 posto 'zdravih' žena u drugoj skupini. Dr. Mary McCormack, glavna istraživačica ispitivanja s Instituta za rak londonskog UCL-a i tamošnje sveučilišne bolnice UCLH, rekla je da ispitivanje pokazuje kako kratka dodatna kemoterapija primijenjena neposredno prije standardne kemoterapije može smanjiti rizik od povratka raka ili smrti za 35 posto.

Izvor: Društvene mreže / Autor: youtube

'Ovo je najveće poboljšanje u ishodu ove bolesti u više od 20 godina', rekla je McCormack za BBC. 'Ovdje je važna stvar da ako su pacijentice žive i zdrave, bez ponovnog pojavljivanja raka nakon pet godina, vrlo je vjerojatno da će biti izliječene, tako da je to ono što ovo čini vrlo uzbudljivim.'

Budući da su dva lijeka za kemoterapiju jeftini, dostupni i već odobreni za upotrebu kod pacijenata, stručnjaci kažu da bi relativno brzo mogli postati novi standard skrbi. Međutim, oni upozoravaju da svaka žena s rakom grlića maternice ne može dobiti iste korisne rezultate liječenja. Mnoge žene u studiji imale su rak koji se još nije počeo širiti drugdje u tijelu. Nejasno je koliko bi dobro terapija djelovala na žene s uznapredovalom bolešću.