LIJEČENJE UBODIMA FUNKCIONIRA

Znanost potvrdila djelovanje akupunkture

  • Autor: NJD
  • Zadnja izmjena 11.09.2010 08:40
  • Objavljeno 01.06.2010 u 10:31
akupunktura

akupunktura

Izvor: Sipa Press / Autor: Sipa

Drevna kineska metoda liječenja ubodima igala - akupunktura - dobila je prvu značajniju potvrdu i tumačenje znanosti

U izvješću objavljenom jučer u časopisu Nature Neuroscience, tim znanstvenika iz Medicinskog centra Sveučilišta u Rochesteru objavio je da je otkrio da akupunktura djeluje na izlučivanje molekula neuromodulatora

adenozina u tijelu.

Adenozin je prirodni spoj koji igra važnu ulogu u reguliranju sna, ima blagotvoran učinak na srce i protuupalna svojstva. No molekula djeluje i kao prirodno sredstvo protiv bolova – prilikom ozljeda aktivira se u koži i ublažava bol slično kao lidokain

U novom istraživanju znanstvenici su otkrili da je adenozin također vrlo aktivan u dubljim tkivima koja se podražavaju akupunkturom. Tim iz Rochestera istražio je učinke ove terapije na periferni živčani sustav – živce koji nisu dio mozga i leđne moždine.

Neke ranije studije već su pokazale da akupunktura stvara signale koji preko mozga pokreću izlučivanje prirodnih ublaživača boli endorfina.

Neuroznanstvenik dr. Maiken Nedergaard, jedan od direktora u Center for Translational Neuromedicine Sveučilišta u Rochesteru, kaže da je njihova 'nova studija otkrila informacije o fizičkim mehanizmima kojima akupunktura smanjuje bol'.

Istraživanje provedeno na miševima pokazalo je da akupunktura kod životinjica s normalnim razinama adenozina smanjuje bol za dvije trećine, no da je neučinkovita kod onih koje uopće nisu imale receptore adenozina. Tijekom akupunkture i neposredno nakon nje razine adenozina u tkivu oko uboda igle bile su čak 24 puta više nego prije terapije.

Stručnjaci su također otkrili da se blokiranjem enzima koji sudjeluju u razgradnji tog neuromodulatora pojačavaju efekti terapije.

Akupunktura je kineska tehnika liječenja stara oko 4.000 godina kojom se tankim iglama ublažava bol. Danas je postala popularna u cijelom svijetu, a Svjetska zdravstvena organizacija preporučila je njezino korištenje kao komplementarne terapije za dvadesetak bolesti.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi