'VELIKA ČISTKA'

Zmajlović natjerao gradove da se pobrinu za gospodarenje otpadom

19.12.2013 u 15:24

Bionic
Reading

Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović izrazio je danas zadovoljstvo rezultatima akcije 'Velika čistka' koja je u četiri mjeseca 'probudila' gradove i općine, tako da njih 140 trenutno uvodi primarnu selekciju otpada, njih 28 gradi reciklažna dvorišta, a ugovorena je i sanacija odlagališta otpada u vrijednosti od 300 milijuna kuna

Zmajlović je na konferenciji za novinare rekao da je broj zahtjeva Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za financiranjem opreme za uvođenje primarne selekcije (posude, kante, vozila) porastao 18 puta - od srpnja do prosinca 2012. tih zahtjeva je bilo desetak, a u istom razdoblju ove godine 185. Vrijednost opreme koja će se nabaviti za primarnu selekciju otpada u općinama i gradovima je 212 milijuna kuna.

Najavio je da će se akcija u idućem razdoblju koncentrirati na nastavak sanacije odlagališta i smanjenje odloženog biorazgradivog otpada, zbog čega Hrvatska mora graditi centre za gospodarenje otpadom.

Iduće godine bit će otvorena dva velika centra za gospodarenje otpadom - Marišćina i Kaštijun, a krajem godine trebao bi biti otvoren natječaj za izvođenje radova na velikom centru Piškornica, koji će obuhvatiti četiri, možda i pet županija.

Istaknuo je važnost posebnih kategorija otpada, pogotovo ambalažnog otpada (PET, staklo, aluminijske limenke) te najavio nakon Nove godine 'neke mjere koje će konačno u taj sustav uvesti reda'. Sustav gospodarenja ambalažnim otpadom dosad nije bio postavljen na tržišne osnove, a te sirovine imaju tržišnu vrijednost, kaže Zmajlović.

S obzirom da građani kroz povratnu naknadu ambalažni otpad vraćaju u sustav, Fond mora s tim sirovinama dobro gospodariti. Zato će oni koji oporabljuju i recikliraju otpad morati plaćati tržišne cijene, kako bi sustav bio samoodrživ i mogao dugoročno funkcionirati, rekao je Zmajlović.