ZAGAĐENJE ZRAKA

Zmajlović ide u BiH radi plinova iz rafinerije u Bosanskom Brodu

08.02.2013 u 16:13

Bionic
Reading

Ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović u ponedjeljak odlazi u BiH na sastanak na kojem će konačno pokušati riješiti višegodišnji problem zagađenja zraka u Slavonskom Brodu. Zmajlović će se u Banja Luci sastati s ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirkom Šarovićem i ministricom za ekologiju Republike Srpske Srebrenkom Golić.

Na sastanku će biti i članovi uprave Optima grupe, nadređeni rafinerijama u Bosanskom Brodu, kao i Srbiji i projektima kompanije u Hrvatskoj. S ministrom na sastanku bit će pomoćnik Goran Heffer i načelnica sektora za atmosferu more i tlo Jasenka Nećak. U ministarstvu vjeruju da ovako visoka razina sastanka može garantirati određivanje rokova i odgovornosti za uvođenje suvremenije tehnologije i standarda u zaštitu zraka na području Slavonskog Broda.

Sastanak se održava nakon nedavne izjave Srebrenke Golić da se"rafinerija obavezala da će do 2017. godine provesti čitav niz mjera za unapređenje tehnološkog procesa da bi se smanjila emisija štetnih plinova", ali i najave ministra Zmajlovića o mogućoj međunarodnoj tužbi Hrvatske protiv BiH.

Posljednji izvještaj Državnog hidrometeorološkog zavoda pokazao je da je zrak u Slavonskom Brodu 2012. godine bio zagađen sumporovodikom, lebdećim česticama i ozonom, što je treći po redu takav godišnji izvještaj.