PSIHODELIČNE KREACIJE

Životinje pred kojima se i Lady Gaga može sakriti

29.12.2013 u 10:47

Životinje luđeg izgleda od Lady Gage

Izvor: Wikimedia Commons / Autor: Wikipedia

Bionic
Reading

Lady Gaga nesumnjivo spada u najinventivnije glazbenice kada je riječ o modnim koncertnim umotvorinama

No slavna se pop pjevačica može sakriti pred prirodnim kreacijama koje, što je najvažnije, ne moraju ništa odjenuti kako bi izgledale kao najmaštovitije psihodelične ili nadrealističke slikarije.

Budući da je teško smisliti nešto čudesnije od onoga što priroda može stvoriti, lako je moguće da će neke od životinja koje ćemo vam ovdje predstaviti jednoga dana svojim bojama, šarama i oblicima natjerati čak i Lady Gagu na plagijat (pogledajte u galeriji gore).

1. Možda vam se ilustracija gore može učiniti kao neka umjetnička maštarija na temu vanzemaljaca. Naime, ne sreću se baš svaki dan stvorenja koja na glavi imaju ukrase koji neodoljivo podsjećaju na meteorološke uređaje za mjerenje brzine vjetra. No ilustracija ipak prikazuje ovozemaljsko biće - američku vrstu skakavca latinskog naziva Bocydium globulare koji se hrani lišćem grmlja, a dug je samo 7,5 mm. Prema jednoj teoriji, dlakave kuglice na glavi služe mu kao senzori kojima osjeća približavanje opasnih predatora. Ako vas ni stručan naziv i opis nisu uvjerili da takva kreatura uistinu postoji, provjerite na ovom linku.

2. U vodama Jadrana može se naići na prekrasne mediteranske meduze latinskog imena Cotylorhiza tuberculata. Ova fascinantna stvorenja promjera 0,3 m, čiji gornji dio podsjeća na jaje prženo na oko, obitavaju u cijelom Sredozemnom moru. Mediteranske meduze endemske su; hrane se planktonom, najčešće se nalaze na otvorenom moru, no ponekad se znaju približiti obalama. Njezine žarnice nisu opasne; nemaju gotovo nikakav učinak na ljude. Samostalno se kreću, tako da nisu ovisne isključivo o strujama.

3. Žaboglave ribe predivnih žarkih boja žive u gotovo svim tropskim i suptropskim morima osim u Sredozemnom. Unatoč fascinantnom dizajnu ova su stvorenja, za razliku od pop zvijezda, vrlo teško uočljiva jer se savršeno uklapaju u ekosustav koraljnih grebena. Vodom se kreću kao da su pod utjecajem nekog opijata. Ovaj primjerak na slici koji živi u vodama Balija i Indonezije nazvan je primjereno Histiophryne psychedelica, a potvrđen je kao nova vrsta 2009. Za razliku od ostalih žaboglavih riba, ova vrsta nema udicu na vrhu glave i ne mijenja boje.

4. Ova ptica u SAD-u poznata kao Gunnison Sage-Grouse (Centrocercus minimus) spada u porodicu kokoši. Endemska je vrsta u Americi, a odličan je plesač. Mužjak na grudima ima crvene mjehove koje tijekom plesa napuhuje čime stvara neobične zvukove nalik na pucketanje. Nažalost, ova se prekrasna ptica možda neće još dugo kočoperiti jer je uvrštena na crvenu listu ugroženih.

5. Pod nazivom morski puževi golaći Nudibranchia krije se cijela obitelj mekušaca prekrasnih boja. Ima ih različitih oblika i dimenzija od 2,5 cm do 30-ak cm, a nalaze se praktički u svim morima svijeta, uključujući i Jadransko. Jarke boje im služe da se uspješno sakriju u okolnoj vegetaciji ili da grabežljivcima prenesu poruku: oprez, otrovni smo! Neke vrste same stvaraju otrove, a druge ih prikupljaju od životinja kojima se hrane. Unatoč tome imaju predatore, a među nekima je zabilježen i kanibalizam. Dvospolci su, što znači da imaju reproduktivne organe obaju spolova, no zamršeni spolni aparat sprečava ih da sami sebe oplođuju.