REPORTAŽA UOČI EURA

Živi li Split za rukomet? Slabo, osim što svi žicaju karte za Srbiju

11.01.2018 u 06:35

Bionic
Reading

Izuzev zastavica okačenih na stupove javne rasvjete i neviđene jagme za ulaznicama, posebno za utakmicu otvorenja između Hrvatske i Srbije, malo što upućuje na to da u Splitu ovog petka započinje Europsko prvenstvo u rukometu. Ipak, sve je spremno: Od Spaladium Arene do navijačkih zona u centru grada

Premda duboko ne vjeruju u taj scenarij, u Splitu će u polušali dodati da su, ukoliko se domaćinstvo u Zagrebu ipak izjalovi, kako se još u srijedu činilo, spremni biti domaćini i hrvatskoj reprezentaciji i Europskom prvenstvu sve do kraja, do finala.

U samom gradu u idućih nekoliko dana očekuje se najmanje petstotinjak gostiju iz Švedske i nešto manje njih iz Islanda i Srbije, a upravo od Šveđana očekuje se najviše. Za njih je rezerviran veliki pub Fabrique na samoj Rivi, koji će služiti kao navijački kutak i mjesto za zagrijavanje prije utakmica, odnosno za slavlje poslije njih. Islanđane se, doduše neslužbeno, očekuje u Terminalu na suprotnom kraju Rive.

  • +6
Adventske kućice ostat će na splitskim ulicama do kraja prvenstva Izvor: Cropix / Autor: Jakov Prkic / CROPIX

Na glavnoj splitskoj šetnici centralna pozornica bit će pretvorena u golemi LED ekran i središte fan zone: ondje se još od početka adventa nalaze popularne kućice kojima je rok trajanja predviđen sve do kraja splitskog dijela prvenstva, a očekuje se i živa glazba svake večeri. Postoji mogućnost da neka od gostujućih reprezentacija dodatno zakupi pokoju kućicu, o čemu se još uvijek pregovara.

'Hoteli su solidno popunjeni, a bilježimo i porast u privatnom smještaju', poručili su za tportal iz Turističke zajednice Splita. Donedavni gradski pročelnik za sport Hrvoje Akrap, koji je uključen u organizaciju prvenstva, pojašnjava da je samo u organiziranim skupinama u Split doputovalo petstotinjak Šveđana i dvjestotinjak Islanđana, a očekuje se da će ih još pristići u privatnom aranžmanu.

Posljednje pripreme za Euro u Spaladium Areni Autor: Damir Petranović

U Spaladiumu, dvorani koja usprkos činjenici da se formalno nalazi u stečaju godišnje ugošćava dvjestotinjak različitih događanja i savršeno je funkcionalna, traju posljednje kozmetičke pripreme. Šleperi televizijskih ekipa zauzeli su svoje položaje, tehnika je potpuno spremna, kao i press centar, svlačionice i VIP lože. Preko stotinu članova organizacijskog tima i volontera trenutno raspoređuje promotivne materijale i testira sustav.

  • +8
Organizatori prekrili splitsku Spaladium Arenu kako bi sakrili nedovršeni vanjski izgled dvorane Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Splitska gradska vlast ispunila je obećanje i nedovršenu istočnu fasadu Spaladiuma - na koju su se trebali nadograditi poslovni neboder, garaža i trgovački centar - provizorno prekrila platnima na kojima se odvijaju projekcije, tako da barem u večernjim i noćnim satima kompleks izgleda donekle pristojno. Ipak, jači nalet juga u srijedu razotkrio je nedovršenu fasadu.

Hrvatska reprezentacija smještena je u hotelu Park na Bačvicama, a preostale - koje su u Split doputovale u srijedu prijepodne - u nešto udaljenijem Radissonu. Policija je tradicionalno objavila svoje upute i upozorenja - o blokadi prometa u zoni Poljuda, snimanju cijelog događaja te zabrani alkohola i pirotehničkih sredstava.

S obzirom na to da su ulaznice za utakmicu sa Srbijom razgrabljene u rekordnom roku, a za preostale dvije ima ih još samo nekoliko desetaka, Spaladium će sasvim sigurno biti dupkom pun - no pitanje je koliko će se ondje nalaziti 'običnih gledatelja' i hoće li nešto žešći navijači uopće uspjeti ući u dvoranu...