ZABORAVILI PODPROLOG

Žive pet metara od granice, a ne mogu dobiti pogranične iskaznice

11.05.2013 u 17:25

Bionic
Reading

Od početka svibnja započeto je primanje zahtjeva za pogranične iskaznice u policijskim postajama koje se nalaze uz granicu s BiH. Stanovnici s obje strane granice koji žive do pet kilometara zračne linije uz granicu dobit će pogranične iskaznice kojima će se moći kretati u pograničnoj zoni i prelaziti državnu granicu na malograničnim prijelazima

Na području općine Vrgorac, koja ima dva granična prijelaza, Orah i Crveni Grm, postoji i jedan malogranični prijelaz, Podprolog, namijenjen za lokalno stanovništvo koje će uz predočenje pogranične iskaznice nesmetano moći prelaziti u BiH, kao i stanovnici s druge strane u RH. 

Odluka je to koja je donesena na temelju Sporazuma RH i BiH o pograničnom prometu i suradnji, a usvojena na sjednici Hrvatskog sabora 1. travnja 2005. godine, i objavljena u Narodnim novinama 6. travnja 2005. Sporazumom koji su potpisali ministri vanjskih poslova, za Hrvatsku Tonino Picila, za BiH Mladen Ivanić, precizirana su naselja koja ulaze u područje unutar pet kilometara od granice i navedena su naselja koja mogu koristiti malogranični prijelaz Podprolog. Po sporazumu iz 2005. koji su potpisali ministri, u Narodnim novinama su objavljena imena naselja koja mogu koristiti malogranični prijelaz Podprolog: Draževitići, Dusina, Mijaca, Orah, Polica, Prapatnice, Stilja, Umčane, Veliki prolog, Vina, Vrgorac i Zavojane.

Ništa čudno i neobično nije bilo svih ovih osam godina, no prvi koji su ovih dana zatražili pogranične propusnice bili su stanovnici naselja Podprolog, u čijem se mjestu nalazi malogranični prijelaz. No u policiji im ne mogu dati pograničnu propusnicu jer ih nema na popisu naselja koja su obuhvaćena sporazumom iz 2005.godine. Svi koji žive do pet kilometara od granice mogu dobiti propusnicu, a stanovnici Podprologa koji žive pet metara od prijelaz ne mogu jer ih nema u sporazumu koji su potpisali Picula i Ivanić. Što su potpisali ministri vanjskih poslova i čija je greška u Sporazumu između RH i BiH, pitaju se mještani Podprologa koji ne mogu dobiti propusnice za malogranični prijelaz Podprolog i koji se po zakonu moraju vratiti s rampe u svom selu i voziti na službene granične prijelaze pet, šest kilometara udaljene službene granične prijelaze?