NOVA VALUTA

Zimbabve zbog hiperinflacije i duga kao platežno sredstvo uveo kineski juan

22.12.2015 u 16:00

Bionic
Reading

Zimbabve je danas potvrdio kako kineska valuta juan postaje legalno platežno sredstvo nakon što je Peking otpisao odgodio isplatu duga toj afričkoj državi koja ima najveću inflaciju na svijetu

Sadašnji zimbabveanski dug prema Kini iznosi 40 milijuna dolara, a kako je izjavio tamošnji ministar financija Patrick Chinamasa, dug će se reprogramirati kroz nekoliko trgovinskih sporazuma koji bi se trebali ostvariti iduće godine.

Zimbabve je odbacio svoj dolar u travnju 2009. te je umjesto njega zbog hiperinflacije kao platežno sredstvo uveo američki dolar te južnoafrički rand

Prema navodima britanskog lista The Guardian, John Mangudya, direktor zimbabveanske Središnje banke već je započeo pregovore s Narodnom bankom Kine oko uvođenja juana kao važećeg platežnog sredstva. Inače, Kina je Zimbabveu glavni trgovinski partner nakon što je Zapad izolirao tu afričku državu zbog učestalog kršenja ljudskih prava.

Upravo stoga se zimbabveanski predsjednik Robert Mugabe koji je neprekidno na vlasti od 1980. okrenuo prema Kini koja je najavila čitav niz projekata poput izgradnji elektrane u toj zemlji. Mugabea je nedavno u Harareu posve neočekivano posjetio kineski predsjednik Xi Jinping, koji inače rijetko odlazi u službene posjete, prilikom kojeg su dogovorili strateške projekte koji bi Zimbabve trebali izvući iz krize.