banski dvori

Žigmanov: Pokušaj ulaska srbijanskih vojnika u Hrvatsku je neprimjeren korak

  • Autor: Maja Šurina
  • Zadnja izmjena 12.09.2019 16:07
  • Objavljeno 12.09.2019 u 15:21
Andrej Plenković i Tomislav Žigmanov

Andrej Plenković i Tomislav Žigmanov

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

‘Pokušaj ulaska srbijanskih vojnika u RH je neprimjeren korak. To su postupci koje čine dužnosnici Srbije i njihove izjave koje ne doprinose smirivanju napetosti. Mi smo pozitivno ocijenili postupke hrvatskih dužnosnika kada su u pitanju incidenti protiv pripadnika srpske zajednice u Hrvatskoj, to je politika koju mi priželjkujemo u Srbiji’, kazao je novinarima pred Vladom predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov

Podsjetio je i na incident kada je njemu prijetio Vojislav Šešelj i kada nijedna institucija u Srbiji to nije osudila. ‘U Hrvatskoj vidimo drugačiju situaciju’, poručio je.

Žigmanova kao i predsjednicu Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji Jasnu Vojnić i predsjednika Izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnog vijeća Lazara Cvijina primio je danas u Banskim dvorima premijer Andrej Plenković.

‘Obradovani smo činjenicom da je Vlada o podršci izgradnje našeg kapitalnog projekta - Hrvatske kuće u Subotici. Institucionalna podrška hrvatskoj zajednici od strane Vlade RH često zna biti ključna. Vodili smo razgovore i o ukupnim političkim prilikama u Srbiji, položaju hrvatske zajednice, hrvatsko-srpskim odnosima te ono što Hrvatska čini po pitanju tih odnosa ali i statusa srpske zajednice u Hrvatskoj, koju izuzetno cijenimo i držimo odgovornom’, kazao je Žigmanov.

Kazao je da i hrvatska zajednica u Srbiji nastoji biti korektna. ‘Dolazimo iz države koje često svojim postupcima i reakcijama ne dopridonosi poboljšanju odnosa. U tom kolopletu nastojimo biti smirujući faktor’, dodao je.

  • +19
  • +16

Andrej Plenković primio predstavnike hrvatske nacionalne manjine u Republici Srbiji

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

U posljednjih godinu dana, kazao je Žigmanov, što se tiče hrvatske zajednice u Srbiji neke stvari su se počele rješavati poput pitanja obrazovanja ili nekih infrastrukturnih projekata. ‘Ali s druge strane bilježimo i određene deficite koji su posljedica toga da Srbija još uvijek ima velikih problema s vladavinom prava, neizgrađenosti institucija i manjkom promanjinskih politika. U situacijama određenih napetosti unutar hrvatsko-srpskih odnosa povećavaju se kod građana hrvatske zajednice strahovi i nesigurnosti’, pojasnio je.

Vlada će, kazao je pak državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Zvonko Milas, nastaviti s politikom kojom žele osigurati bolji status za hrvatsku zajednicu u Srbiji, a današnji susret, dodao je, dio je takve politike.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!