EKSPLOZIJA U KARLOVCU

Zgradi prijeti urušavanje, zbrinjavaju se stanari

25.10.2013 u 14:16

  • +31

Snažna eksplozija u Karlovcu

Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Bionic
Reading

Mnoge su karlovačke službe mobilizirane na zbrinjavanju stanara 28 stanova zgrade u kojoj je jutros jaka eksplozija potpuno uništila jedan stan, znatno oštetila još osam, a upitna je i statika čitave zgrade, potvrdio je Hini zamjenik gradonačelnika Dubravko Delić.

Nikola Rogoz, direktor gradske tvrtke Inkasator, kojoj je djelatnost upravljanje nekretninama, potvrdio je Hini da je prva stručna procjena specijalista za statiku Branka Čordaševa nakon pregleda oštećenja da će sigurno biti potrebna rekonstrukcija dijela zgrade.

Očevid na mjestu eksplozije još nije započeo jer je potrebno obaviti podupiranje krovne betonske deke da tijekom očevida ne bi netko još i stradao. Za te je građevinske radove angažirana tvrtka koja i inače provodi žurne radove za grad Karlovac.

Glasnogovornica grada Ana Župančić kazala je da se trenutno obavlja popis osoba koje su danas ostale bez doma, a koje nemaju rodbinu niti prijatelje kod kojih bi se mogli smjestiti, a sačinjava se i popis gradskih stanova koji bi im se mogli dodijeliti na privremeno korištenje.

Zbog te je hitnosti grad privremeno suspendirao natječaj za dodjelu stanova u gradskom vlasništvu po "općoj listi reda prvenstva" i "listi reda prvenstva za mlade".

No, na privremeno useljenje u gradske stanove stradali Karlovčani ne mogu očekivati prije utorka, kazao je zamjenik gradonačelnika Delić.

Zbog te činjenice, sve građane koji se nisu snašli za smještaj na skrb je preuzeo gradski Crveni križ dok je za dvije osobe Centar za socijalnu skrb našao i udomiteljsku obitelj.

Razmjeri štete znat će se tek nakon što ovlašteni građevinski vještak Branko Čordašev dostavi gradu nalaz oštećenja.