PRITISAK CENTARA MOĆI

Ženske udruge prosvjeduju protiv otkaza novinarkama

18.03.2015 u 19:43

Bionic
Reading

Ženske udruge nastale u vrijeme Domovinskog rata u srijedu su upozorile na otkaze koji su uručeni ženama u raznim hrvatskim medijima, te na sve veći pritisak 'centara moći na slobodu govora'.

Žene iz Udruge udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata grada Zagreba, Bedema ljubavi, Hrvatske pozadinske fronte, udruge Mi za našu Gardu, Hrvatske žene, Centre Apel i Hrvatske bašćine solidarizirale su se s urednicama i novinarkama žrtvama nasilja u hrvatskim medijima, rečeno je na konferenciji.

Predsjednica Bedema ljubavi Slavica Bilić u pismu je istaknula kako je otkaz Ozani Bašić na Mreži TV bio primarni razlog konferencije, a potom i podrška ostalim novinarkama i otpor obezvrjeđivanju branitelja i žrtava Domovinskog rata.

Autorica jedne od najgledanijih emisija Mreže TV 'Oluja' Ozana Bašić ustvrdila je da je dobila otkaz zbog razotkrivanja istine o Zakonu o žrtvama seksualnog zlostavljanja.

Po njezinim riječima, dobila je dokumente koji pokazuju da je sporni zakon financirao UNDP s 80.000 dolara, dok neki drugi dokumenti govore o 175.000 dolara za izradu tog zakona.

Nije sporno samo pitanje kome je dodijeljen i gdje je novac, nego i koliko je loše pripremljen tako važan zakon, ustvrdila je Bašić.

Otkazi urednicama i novinarkama posve različitih svjetonazorskih i političkih uvjerenja, kako onima na javnoj televiziji tako i u nizu privatnih i komercijalnih medijskih kuća, ukazuju na potrebu prosvjeda protiv takve prakse, istaknule su predstavnice udruga spominjući Elizabetu Gojan i Hloverku Novak Srzić.

Iako je Hrvatska ušla u EU svjedoci smo sve intenzivnijeg i sustavnog gušenja slobode javne riječi. Nasuprot deklarativnih izjava i obveza koje je izvršna i zakonodavna vlast preuzela, te načela koji su temelj demokratske zajednice, problemi u medijima sve su dramatičniji, rečeno je na konferenciji.