svjetska banka otkriva

Žene ostvaruju tek tri četvrtine zakonskih prava zajamčenih muškarcima, pogledajte gdje Hrvatska najlošije stoji

  • Autor: Bi. S. / Hina
  • Zadnja izmjena 28.02.2019 06:18
  • Objavljeno 28.02.2019 u 06:18
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: NN

Žene širom svijeta ostvaruju tek tri četvrtine zakonskih prava zajamčenih muškarcima, pokazalo je najnovije istraživanje Svjetske banke, u kojem Hrvatska najlošiji rezultat bilježi u zakonom zajamčenoj jednakosti spolova u visini mirovine

Istraživanje 'žene, posao i zakoni 2019.' uključuje indeks razlika u spolovima, utvrđen na temelju podataka prikupljenih tokom 10 godina iz 187 zemalja svijeta, uključujući Hrvatsku.

Rezultati pokazuju napredak u promatranom razdoblju, iskazan u rastu ukupnog indeksa sa 70 na 75 bodova, od mogućih 100. U Svjetskoj banci pripisuju to poboljšanje ukupno 274 reforme provedene u 131 zemlji kojima se jamči viši stupanj uključenosti žena u svijet rada.

Među poboljšanjima u Svjetskoj banci izdvajaju prijedloge zakona protiv seksualnog uznemiravanja na radnom mjestu u 35 zemalja, čime su zaštićene dvije milijarde žena. Ističu i ukidanje ograničenja zapošljavanja žena u pojedinim privrednim sektorima.

Ukupno je šest zemalja - Belgija, Danska, Francuska, Latvija, Švedska i Luksemburg - zabilježilo maksimalnih 100 bodova, 'što znači da ženama i muškarcima osiguravaju ista zakonska prava na mjerenim područjima', ističe se u priopćenju Svjetske banke.

  • +6
  • +3

Sva lica Marka Pavića

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL

Prije 10 godina nijedna zemlja nije jamčila jednakost žena i muškaraca.

Slijedi skupina zemalja s po 97,50 bodova, koja uključuje Austriju, Kanadu, Estoniju, Finsku, Grčku, Irsku, Portugal, Španjolsku i Veliku Britaniju.

Hrvatska je u skupini sa Češkom, Italijom, Nizozemskom, Norveškom, Paragvajem i Slovačkom s 94,38 bodova.

Maksimalnih 100 bodova - što znači da su žene izjednačene s muškarcima - Hrvatska je zabilježila u kategorijama zakona koji ženama jamče identičnu slobodu kretanja kao i muškarcima, te pravo na osnivanje tvrtke, jednakost plaća, identičan pravni status bračnih partnera, vodeća mjesta u tvrtkama i upravljanje imovinom.

Najslabiji rezultat - 75 bodova - Hrvatska je zabilježila na području zakona koji reguliraju jednakost žena i muškaraca u visini mirovina.

Među kriterije kojima se mjeri jednakost spolova u visini mirovine spada i eksplicitni mirovinski kredit za razdoblje posvećeno skrbi o djeci.

U kategoriji zakonske zaštite majki na radnom mjestu Hrvatska je zabilježila 80 bodova.

Taj pokazatelj uključuje zakone o porodiljnom i roditeljskom dopustu 'koji će vjerojatno utjecati na ekonomske odluke žena pri razmišljanju o zasnivanju obitelji', objašnjavaju u Svjetskoj banci.

Na dnu su ljestvice ukupno 187 zemalja s manje od 30 bodova i najizraženijom razlikom u pravnom položaju žena i muškaraca Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Sudan.

'Kada bi žene imale jednake mogućnosti kao muškarci da ostvare svoj puni potencijal, svijet bi bio ne samo pravedniji već i prosperitetniji', zaključila je u priopćenju privremena predsjednica Svjetske banke Kristalina Georgijeva.

Reforme u mnogim zemljama korak su u pravom smjeru ali '2,7 milijardi žena i dalje nemaju istu mogućnost izbora radnih mjesta kao muškarci' upozorila je Georgijeva.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!