Fronta Al Nusrah

Žena u BiH optužena za financiranje Islamske države

07.09.2021 u 17:02

Bionic
Reading

Tužitelji u Bosni i Hercegovini u utorak su optužili ženu da je s gotovo milijun kuna financirala terorističku skupinu Islamsku državu, uključujući i to da je novac osobno nosila u Siriju za borce porijeklom iz BiH

Sena Hamzabegović (61) osigurala je najmanje 230 tisuća konvertibilnih maraka (920 tisuća kuna) za financiranje državljana BiH koji su se otišli boriti u Siriju i u Irak u redovima islamističkih terorista, priopćili su tužitelji.

Istragom je utvrđeno da je od 2013. do 2018. preko bankovnih računa uplaćivala i osobno nosila novac u Siriju gdje ga je predavala svom suprugu Muradifu Hamzabegoviću koji je tim sredstvima plaćao pripadnike IS-a podrijetlom iz BiH i ondje im kupovao oružje.

Riječ je o osobama koje su se borile za organizacije Jabhet al Nusra i Fronta Al Nusrah povezanim s Islamskom državom. Sudjelovali su u oružanim terorističkim akcijama, napadima na stanovništvo, ubijanjima i protupravnim zatočenjima.

Hamzabegović, koja uz bosanskohercegovačko ima i državljanstvo Švicarske uhićena je u svibnju u zračnoj luci u Tuzli i u pritvoru je.

Njenin suprug je u to vrijeme još uvijek bio u Siriji kamo je otišao još 2013. i sudjelovao je u krijumčarenju državljana BiH u tu zemlju.

U Siriju je pobjegao nakon što je u BiH iste godine zbog krijumčarenja ljudi osuđen na šest godina zatvora. Protiv njega je i u Hrvatskoj 2017. u odsutnosti podignuta optužnica za isto kazneno djelo.