povezan s terorizmom

Vođa radikalnih islamista u BiH Bosnić pušten na slobodu nakon izdržane kazne

03.09.2021 u 10:52

Bionic
Reading

Nekadašnji vođa radikalnih islamista u Bosni i Hercegovini Bilal Bosnić u petak je pušten na slobodu nakon što je odslužio kaznu od sedam godina zatvora koja mu je izrečena zbog povezanosti s terorističkim aktivnostima.

Kaznu je služio u državnom zatvoru u okolici Sarajeva a njegov direktor Siniša Perković je potvrdio lokalnim medijima kako je Bosnić pušten na slobodu u jutarnjim satima te da je njegov status sada nešto čime će se baviti sigurnosne agencije.

Bosnić je slovio za neformalnog vođu pripadnika vehabijske zajednice u BiH a kao samozvani imam novačio je svoje sljedbenike za pridruživanje terorističkoj organizaciji Islamska država.

Potaknuti Bosnićevom indoktrinacijom neki od njih otišli su u Siriju i Irak gdje su ratovali u redovima terorističkih organizacija.

Bosnić je uhićen u rujnu 2014. u sklopu velike policijsko-pravosudne operacije pod nazivom "Damask" čiji je cilj bio razbiti mrežu koja je mladiće iz BiH regrutirala za tzv. Islamsku državu.

Zajedno s Bosnićem uhićeno je još 15 osoba koje su bile povezane s tom mrežom ili su ratovali u Siriji i Iraku. Proglašen je krivim za poticanje na terorizam i osuđen 2015. godine

Do uhićenja je živio i djelovao u Bužimu u sjeverozapadnoj Bosni gdje mu i sada živi obitelj.

Tamo je uspostavio svoj 'džemat' odnosno zajednicu vjernika koja je djelovala izvan struktura službeno priznate Islamske zajednice u BiH čiji je legitimitet odbijao priznati.

Takve neformalne zajednice vjernika, 'paradžemati', kojih je bilo 70-ak, sigurnosne agencije u BiH ocijenile su glavnim osloncem radikalnih islamista i mjestima za regrutiranje potencijalnih terorista.

Islamska zajednica u BiH je od 2016. pokrenula aktivnosti čiji je cilj bio ukidanje takvih 'paradžemata' odnosno njihovo integriranje u zakonite strukture.

Većina je prihvatila poziv no neki su nastavili djelovati i do danas iako nije poznat njihov točan broj. Prošle godine funkcioniralo je 11 'paradžemata'.