DRUGI ROĐENDAN

Oslobođena iz Azovstala o histeriji i nedostatku zraka: Toliko dugo nismo vidjeli sunce...

01.05.2022 u 22:35

Bionic
Reading

Ujedinjeni narodi priopćili su da je s obje strane u sukobu dogovoreno da će civili koji su bili zatočeni gotovo dva mjeseca u Azovstalu - žene, djeca i starci - biti evakuirani u Zaporizku gdje će im odmah biti pružena humanitarna pomoć, uključujući psihološku. 'Budući da su operacije još uvijek u tijeku, u ovom trenutku nećemo iznositi više detalja kako bismo zajamčili sigurnost civila i humanitaraca u konvoju', naveo je UN

Oko 100 civila do sada je evakuirano iz tvornice u Mariupolju u zajedničkoj misiji UN-a i Međunarodnog odbora Crvenog križa.

U nastavku je kratak dopis Reutersa o evakuiranima iz Azovstala, prenosi Guardian.

'Pognuta u labirintu bunkera iz sovjetskog doba, duboko ispod goleme čeličane Azovstal, Natalia Usmanova osjećala je da će joj srce stati, toliko je bila užasnuta dok su ruske bombe padale na Mariupolj, posipajući je betonskom prašinom. Usmanova, 37, razgovarala je za Reuters u nedjelju nakon što je evakuirana iz tvornice, velikog kompleksa osnovanog pod Josifom Staljinom i dizajniranog s podzemnom mrežom bunkera i tunela kako bi izdržao napad.

"Bojala sam se da bunker to neće izdržati - užasno sam se bojala", rekla je Usmanova opisujući razdoblje skrivanja pod zemljom.

  • +27
Evakuacija iz Azovstala Izvor: Profimedia / Autor: Alexey Kudenko / Sputnik / Profimedia

“Kad se bunker počeo tresti, bila sam histerična, moj muž može posvjedočiti: bila sam toliko zabrinuta da će bunker propasti.”

"Nismo toliko dugo vidjeli sunce", rekla je, govoreći u selu Bezimenne u području Donjecka pod kontrolom separatista koje podržava Rusija, oko 30 km istočno od Mariupolja. Prisjetila se nedostatka kisika u skloništima i straha koji je obuzimao živote ljudi koji su tamo zbijeni."

  • +3
Maxar Azovstal Mariupolj Izvor: Profimedia / Autor: AFP / AFP / Profimedia