KONKURENCIJA

Zemlje BRICS-a osnivaju svoju rejting agenciju

02.05.2014 u 08:52

Bionic
Reading

Američka agencija za kreditni rejting Standard&Poor snizila je kreditni rejting Rusije za dugoročno zaduživanje u stranoj valuti s BBV na BBB-, javlja Ruski vjesnik

Prema mišljenju ruskih vlasti, vodeće agencije za kreditni rejting pod nepobitnim su utjecajem SAD-a i zato je nužno formirati alternativnu rejting agenciju unutar BRICS-a. Ovu rusku inicijativu već je podržala Kina, piše Ruski vjesnik

Rusija će svojim tradicionalnim partnerima predložiti osnivanje zajedničke agencije za kreditni rejting koja bi bila konkurencija najvećim svjetskim rejting agencijama: Standard&Poor's, Moody's i Fitch. Inicijativu za osnivanje zajedničke rejting agencije zemalja BRICS-a pokrenuli su sudionici savjetovanja koje je održao prvi potpredsjednik vlade RF Igor Šuvalov.

Prema podacima RBKDaily, nova agencija mogla bi biti formirana na temelju partnerstva ruske rejting agencije Rusrejting i kineske agencije Dagong Global. Pomoć pri osnivanju zajedničkih rejting agencija zemalja BRICS-a mogla bi pružiti američka agencija Egan-Jones Ratings, koja se odavno bori za prestiž s 'velikom trojkom'. Tvrtka Dagong Global je u Pekingu započela pregovore s Rusrejtingom. Najveća kineska rejting agencija predložila je da zemlje članice BRICS-a pokrenu pregovore o osnivanju nove međunarodne rejting agencije.

Prema riječima analitičara nezavisne agencije za analitiku Investkafe Mihaila Kuzmina, Dagong Global uglavnom radi na kineskom financijskom tržištu, ali daje neovisne i vjerodostojne procjene kreditne sposobnosti i drugih zemalja. Američka agencija Egan-Jones Ratings prije svega vrši procjenu dužničkih instrumenata kao što su dužničke obligacije, bankarski krediti i slično.

Članak u cijelosti možete pročitati OVDJE