naglasak na demografiji

Željka Josić u utrku za gradonačelnicu kreće s programom 'Sisak ima budućnost'

03.05.2021 u 12:37

Bionic
Reading

Predstavljajući svoj izborni program, kandidatkinja HDZ-a za sisačku gradonačelnicu i državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željka Josić naglasak je stavila na obitelji, djecu i mlade te je ustvrdila kako je Sisku nužna snažna demografska obnova

Iz programa pod nazivom "Sisak ima budućnost" u ponedjeljak je predstavila mjere koje bi trebale promijeniti zabrinjavajuću demografsku sliku Siska te se osvrnula na negativna iskustva u dosadašnjem odnosu prema najmlađima.

"Osim s problemima mladih, suočeni smo i s negativnim demografskim trendovima, te iseljavanjem mladih. U gradu Sisku se godišnje rađa samo oko 300 djece, a nažalost oko 600 naših sugrađana umire. Moramo stvoriti preduvjete za život u Sisku koji je dostojan njegovih stanovnika kako bi njegovi stanovnici u gradu željeli živjeti, a oni što su otišli da se žele vratiti", rekla je Josić.

Kada govorimo o pronatalitetnoj politici ne možemo, poručila je, govoriti da će samo jedna naknada za rođeno dijete biti dostatna za poboljšanje stanja.

Zauzela se za dugoročne mjere i procese koji polaze od kvalitetnog obrazovanja, mogućnosti zapošljavanja, jednakih prilika za razvoj i napredak, ali isto tako i rješavanje stambenih pitanja. Uz ostale poticaje, kako je najavila, svako rođeno dijete dobit će 5000 kuna, mladima će se od najmlađe životne dobi omogućiti besplatno bavljenje sportom. U programu je planirana izgradnja dva višefunkcionalna dječja igrališta, uređenje igrališta u gradskoj četvrti Caprag, mini sportskog stadiona na Zelenom Brijegu, te obnova stadiona Metalac.

Besplatni dječji vrtići, izgradnja učeničkog doma, veći broj stipendija za studente, utemeljenje godišnje nagrade za 10 najboljih studenata te rješavanje stambenih pitanja za mlade obitelji, samo su neke predviđene mjere usmjerene za pomoć mladima.

Jednokratna naknada predviđena je za mlade obitelji koje prvi put useljavaju u svoju nekretninu kao i subvencija u prvoj godini najma stana. U programu samozapošljavanja predviđena je pomoć od 50.000 kuna za one koji prvi put ulaze u poduzetništvo. Osim toga, predviđeno je plaćanje prakse za srednjoškolce koji se obrazuju za deficitarna zanimanja.

Josić je najavila poticanje investicija i otvaranje novih radnih mjesta, bez da se Grad kontinuirano zadužuje kreditima.