ODBJEGLI TERORIST:

'Želimo albansku državu u Makedoniji po uzoru na Republiku Srpsku'

15.05.2015 u 15:21

Bionic
Reading

Od noćas je blokiran velik dio prometnica u Kumanovu. U centru grada, u kojem se nalaze državne i lokalne ustanove, raspoređene su policijske snage. Poduzete su mjere za sigurnost u gradu, izjavio je za makedonsku agenciju MIA Ivo Kotevski, glasnogovornik makedonskog MUP-a, prenosi HRT

Neslužbeno se doznaje da je jedan od terorista koji su uhićeni nakon napada na policiju proteklih dana pobjegao kada je izveden na teren kako bi pokazao gdje je sakriveno oružje. Navodno je riječ o Sulejmanu Osmaniju, koji je za RT Kosovo izjavio da je cilj njegove skupine stvaranje neovisne albanske države u Makedoniji. 'Želimo albansku državu, ustrojenu po uzoru na Republiku Srpsku u BiH', objasnio je Osmani.

Negirao je tvrdnje da je skupina, koja se po njegovim riječima sastoji od preko dvije tisuće boraca, imala materijalne ciljeve, prenosi HRT

Osmani je izjavio da se nisu predali policiji jer im je ponestalo municije, već zato što im je rečeno da su vani predstavnici OSCE-a. 'Mislili smo da će nas preuzeti OSCE, a ne policija. Da smo znali, ne bismo se predali, borili bismo se do smrti', rekao je Osmani za RT Kosovo.

Gradonačelnik Kumanova Zoran Damjanovski apelirao je na policiju da što prije izađe s priopćenjem i objasni građanima što se zapravo događa.

Ljudi koji rade u centru grada kažu da neometano obavljaju svoj posao, a zabranjeno je samo fotografiranje punktova policije.

U sukobima u Kumanovu poginulo je osam policajaca i četrnaest napadača, pripadnika terorističke skupine koju čini četrdesetak osoba, od kojih su 23 uhićene. Među uhićenim teroristima su i vođe, a riječ je većinom o Albancima s Kosova.