REAKCIJE ZASTUPNIKA NA PRESUDU

'Želim vjerovati da će i drugostupanjska presuda biti ovakva'

04.07.2013 u 12:41

Bionic
Reading

Nepravomoćna presuda zagrebačkog Trgovačkog suda koji je presudio u korist društva Potrošač u sporu protiv osam poslovnih banaka zbog kredita u švicarcima, izazvala je reakcije i u Saboru. Iako većina samu presudu nije htjela komentirati, oporba je takav prvostupanjski pravorijek očekivala

'Ova nepravomoćna presuda pokazala je da su banke koje su se u inozemstvu zaduživale u eurima kompletni valutni rizik prenosile samo na jednu stranu, dakle na dužnika što je bilo stjecanje ekstra profita. To prebacivanje cijelog valutnog rizika samo na dužnika prva je točka nemoralnog bankarstva, a druga je i promjenljiva kamatna stopa, jednostrana odluka banke koja je vršila promjenu kamatne stope s načinom krivog obračuna na preostali dio neotplaćene glavnice. Želim vjerovati da će i drugostupanjska presuda biti poput ove prvostupanjske. Ako bude, to će biti jako dobar znak da se i sudbenim putem potrošači mogu suprotstaviti tako snažnom lobiju kao što je bankarski lobi u Hrvatskoj', kazao je predsjednik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar

Slično razmišlja i predsjednik HDZ-ovog Odbora za financije Goran Marić, koji srećom nije nikada imao kredit u švicarcima jer je bio svjestan 'da je to obmana'.

'Očekivao sam ovakav rasplet, jer model koji je postojao nije bio održiv. Banke su prebacile valutni rizik na građane iako taj rizik nije postojao. Naime, nema valutnog rizika ako u izvorima sredstava nemate švicarske franke. Dakle, prebacivalo se nešto što ne postoji. Jednostrano su se mijenjale kamatne stope što je nedopustivo i u prvostupanjskoj presudi pokazalo se da su to ništetne odluke. Mijenjale se kamatne stope bez izračuna i modela i sve ide u smjeru očekivanog', kazao je Marić.

Uvjeren je da će ljude ovakva presuda, makar nepravomoćna, ohrabriti.

'To potvrđuje da su u konačnici modeli koji su postojali ne samo u društvu nego i na sudu promjenjivi i da se mijenjaju. Nije nepoznato da su mnogi radni sporovi koji su vođeni na sudovima dobivali radnici ako nisu zaposlenici banaka, a gubili su samo oni koji su zaposlenici banaka. Ovo je jedno osvježenje i ohrabrenje, s tim da uvijek moramo brinuti da je bankarski sustav stabilan, jer je on preduvjet za gospodarski rast', rekao je Marić.

Ako se pak pita predsjednika saborskog Odbora za financije HNS-ovog Srđana Gjurkovića, sada je jasno koliko je važna zaštita potrošača.

'Mi kao vlast, ali i guverneri naglasili smo da je zaštita potrošača bitna. Ono što je ključno je informacija građanima. Svaki put i svugdje gdje ugovaraju građani moraju biti informirani. Sama činjenica da od 28 milijardi plasiranih kredita u švicarskim francima, 25 milijardi je prema građanima. Očito su poduzetnici informiraniji kada ugovaraju kredite. Ova presuda u svakom slučaju usmjerava da je zaštita potrošača bitna', kazao je Gjurković.

Isti stav ima i ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras.

'Kada presuda bude konačna, ona će biti stvar hrvatskih banaka, znači onih koji su davali kredite i koji su uzimali kredite i hrvatske banke bi onda na temelju konačne presude trebale korigirati neke stvari. Mi u Hrvatskoj svaki dan trebamo raditi na zaštiti potrošača. Kad koristite bilo koju uslugu, od onih najmanjih slova na dnu stranice do bilo čega drugoga, bitno je da ljudi shvaćaju koju uslugu konzumiraju i koliki je rizik te usluge i što im se može dogoditi u budućnosti', kazao je Maras.