RAZGOVOR: DANKO KOBALI

'Želim u Europski parlament jer sam nezaposlen'

02.05.2014 u 09:43

Bionic
Reading

S inflacijom umirovljeničkih stranaka potencijalnim biračima je sigurno sve teže odlučiti koja je ona prava kojoj mogu dati glas i koja će ustrajati u borbi za ostvarivanje prava ove sve ugroženije društvene skupine. Stranka umirovljenika jedina je, od svih umirovljeničkih stranaka, odlučila samostalno izaći na izbore za Europski parlament. Danko Kobali, nositelj liste, u razgovoru za tportal odgovara zašto su baš oni najbolji od svim umirovljeničkih opcija, koji su ga motivi nagnali da se kandidira i zašto smatra da se umirovljenička prava u Hrvatskoj mogu štititi i preko Bruxellesa

Kako to da je Stranka umirovljenika odlučila samostalno izići na izbore budući da niste poznati široj javnosti i ne stojite dobro po anketama?

Zato što vidimo da se stranke gube u velikim koalicijama. Stav Stranke umirovljenika je da je ova politička matrica, obrazac zastupanja od 2000. pa do danas, potrošen. Imamo već četvrtu Vladu zaredom koja nije napravila ništa konkretno. Hrvatska je na putu prema dolje, prema bankrotu. Dakle, očito ovaj način obnašanja vlasti ne funkcionira. Zato smo se odlučili na samostalan nastup jer vjerujemo da možemo izravno zastupati naše interese. Mi smo interesna stranka. Nas ne zanima ideologija.

Kako će vas birači prepoznati između toliko umirovljeničkih stranka? HSU je u Kukuriku koaliciji, BUZ sa HDZ-om. Umirovljenički problemi se mogu riješiti i tako. Zašto bi glasali baš za vas?

Prepoznat će nas baš zato što idemo sami. Mi smo jedina umirovljenička stranka koja ide samostalno među 25 kandidacijskih lista i koja poziva da za nas glasuju svi oni koji su na strani socijalnog dijaloga s hrvatskom državom.

Mislite da je to vaša prednost?

Apsolutno, jer ljudi prepoznaju da stranke koje ulaze u velike koalicije nestaju i ne zastupaju one kojima su obećali da će ih zastupati.

Koji je vaš osobni motiv?

Moj osobni motiv je što sam nezaposlen.

Odakle nezaposleni u Stranci umirovljenika?

Svi ćemo jednom otići u mirovinu. Mi želimo zahvatiti potencijalnu milijunsku publiku birača. To je ambiciozan pothvat, ali očekujemo po čisto matematičkoj logici da ćemo tako dobiti više pristalica. U Hrvatskoj ima 1.200.000 umirovljenika, ta populacija raste unatoč prirodnom odljevu koji je neizbježan, osim toga tu su i mladi, njihovo pripravništvo. Naša ciljana skupina su oni koji su pred mirovinom. Postoji u Europi zakonodavstvo koje uvodi mlade u svijet rada, nama je i to zanimljivo jer ne želimo da mladi odlaze iz Hrvatske.

Recite još nešto o osobnim motivima kandidature?

Da štitim i svoja prava i pokušam okupiti ljude koji su isto tako u situaciji kao ja. Kad imate 18-19 godina staža, a bliži vam se mirovina, počnete postavljati pitanje kakvu ćete imati mirovinu. Postoji li neki plan Vlade, strateški, neki fondovi, postupak koji će spriječiti kada odemo u starosnu mirovinu, da živimo ispod granice siromaštva.

Stranka je mala, otkada postoji?

Postoji otkada i HSU, postojao je dio zajedničke povijesti na koji se ja uopće ne referiram i ne zanima me.

Kako gledate na politiku štednje koju provodi Europska unija?

Mi u Stranci umirovljenika smatramo da se u Europi još uvijek nije promijenio odnos snaga koji bi išao u korist socijalne države. Dosadašnji saziv u kojem su naši zastupnici sudjelovali samo jednu godinu je pokazao su pučani i demokršćani još uvijek jači od socijalista, socijaldemokrata i laburista.
Ima naznaka da bi socijalisti i socijaldemokrati mogli imati u narednom razdoblju malu prevagu. Ali nas ne zanima njihova ideologija, ne zanima nas njihova politička platforma, zanima nas da se poboljša socijalni standard ljudi. Mi u Stranci umirovljenika gledamo kako se zapošljavaju mladi, što je sa zaposlenima srednje dobi gdje sam u krajnjoj liniji i ja. U cijeloj Europi je to problem. Bez harmoničnog i normalnog radnog vijeka nema isto tako adekvatne i sigurne mirovine. Prema tome, sve je povezano.

Kako vaša stranka gleda na krizu u Ukrajini? Mislite li da istok Ukrajine ima pravo na odcjepljenje?

Kao predstavnik Hrvatske tu prepoznajem neke povijesne činjenice koje su se događale i nama. Prepoznajem obrazac u kojem se jedna skupina javi kao ugrožena po obrascu koji smo doživjeli i mi. Geostrateški i geopolitički gledano, kriza u Ukrajini bi mogla ojačati Schengen i samu Europsku uniju. S druge strane, nerado se upuštam u tako širok raspon tema. Mi ne moramo znati sve o svačemu. Nama je bitno da zastupamo interesne ciljeve skupine kojoj se obraćamo. Smatramo da tako treba biti i u Hrvatskom saboru. Naš konačan cilj svakako jesu parlamentarni izbori u Hrvatskoj.

Za što ćete se zalagati u Europskom parlamentu i mislite li da preko Europskog parlamenta možete zaštititi ciljeve interesne skupine koju zastupate?

Možemo, jer se mora čuti glas umirovljenika. Poznata stvar i notorna činjenica je da neoliberalni koncept prevladava u cijeloj Europi, to se vidjelo i po dosadašnjem sazivu EU parlamenta u odnosu snaga dva najveća kluba. To nam je najvažnije, to je fokus.

Mi u Stranci umirovljenika smatramo da je svaki glas važan. I jedan glas milijunskog broja stanovnika u Hrvatskoj – za nezaposlene, za one koji rade, a ne primaju plaću ili primaju povremeno, za mlade koji će otići i koji će dovesti u pitanje održivost mirovinskog sustava nam je važan. Mi bez mladih nemamo nikoga tko će zaraditi mirovnu, a u poduzetništvo, opet onaj neoliberalni koncept, ne možemo se pouzdati. Mislimo da je socijaldemokratska vlast u Hrvatskoj pala pod utjecaj neoliberalizma. Sličan trend se vidi i u Europi. Primjerice, glasovanje za jednakost plaća žena i muškaraca. Nekih desetak glasova je odlučilo. Mi bismo dali glas za jednakost muškaraca i žena. Zašto bismo uopće razlikovali muškarce i žene. Želimo li kod para u mirovini da žena ima manju mirovinu. To znači i manji standard za cijelu obitelj.

Kojoj grupaciji biste se priklonili u Europskom parlamentu?

Budući da naši motivi nisu ideološki, što je predsjednik Stranke Lazar Grujić rekao na predstavljanju – niti lijevo niti desno – to je vrlo jasno, opet se svodi na to da se priklanjamo i glasujemo za onu opciju koja donosi našim članovima i simpatizerima čije interese zastupamo prednost.

Hoćete li surađivati s HDZ-om ili sa SDP-om u Bruxellesu?

Nama je svejedno da li koaliciju vodi HDZ ili SDP. Takve koalicije vode najveće stranke i odluke se donose u uskom krugu ljudi. Mi smo izabrali teži put izravnog obraćanja ljudima. Trudimo se i vjerujemo da ćemo uspjeti. U religiji vjera čini čuda, navodno je i u politici vjera isto važna za postizanje ciljeva. Ako ne vjerujete, nemojte se baviti.