BRANITELJI PROSVJEDUJU

'Želi li se Bajagom u Puli uskrsnuti velikosrpstvo?'

19.04.2011 u 14:08

Bionic
Reading

Najavljeni koncert Momčila Bajagića – Bajage dan uoči Uskrsa, 23. travnja u pulskom Domu sportova, Istarska podružnica Udruge hrvatskih branitelja Zavjet smatra neprimjerenim. Kako veli predsjednik Zavjeta u Istarskoj županiji Ninoslav Mogorović, iako je koncert organizirao jedan privatni menadžer, država ima instrumentarij da mu se koncert otkaže

'Držimo da je nedopustivo nastupanje tog velikosrpskog pjevača u Puli iz najmanje tri razloga. Prvi je vezan uz njegov aktivni angažman u projektu nasilnog stvaranja velike Srbije početkom 90-ih godina prošlog

stoljeća. Već samo taj razlog bi u svakoj normalnoj, dostojanstvenoj i samosvjesnoj državi bio dostatan da mu uskrati privremeno pravo na rad, a što je nužno za njegov javni i komercijalni nastup u Hrvatskoj.

Drugi razlog jest što se njegov koncert održava uz to u vrijeme najvećeg katoličkog blagdana, a kao uskršnji taj se koncert i najavljuje. Što to toga dana s Bajagom želi 'uskrsnuti' u Puli? Možda velikosrpstvo? I konačno, zar je moguće da se zbog nastupa Marka Perkovića Thompsona u Istri stvara, od pojedinih političara lokalne stranke, atmosfera maltene građanskog rata, dok je Bajaga, kako izgleda, za njih očito dobrodošao!?', navodi u priopćenju Ninoslav Mogorović

U kratkom telefonskom razgovoru veli kako osim Zavjeta i druge braniteljske udruge, ali i brojni građani, imaju istovjetan stav u pogledu Bajaginog pulskog koncerta. Naime, također u kontekstu zadnjih događanja i sramotne presude hrvatskim generalima jedan takav koncert je posebno neprimjeren.

'Tko je zapravo taj Bajaga ? O kakvom se to 'umetn(l)iku' radi? Bajaga i njegovi Instruktori su 1993. godine u Kninu održali koncert u čast poginulim i ranjenim srpskim vojnicima nakon oslobodilačke akcije hrvatske vojske Maslenica. Pjevač stihova 'Kreće armija najjača na svetu, kreće armija u osvetu, i jednom zauvek armija srpska, i jednom zauvek sve će da vas smrska' nikako se ne može prihvatiti kao gost koji dolazi u RH s nužnim poštovanjem prema našoj državi. Bajaga je posvetio i jednu pjesmu zaboravljenim srpskim ratnim veteranima. Pjesma u kombinaciji sa snimkom Vukovara neposredno nakon pada i okupacije pokazuje rezultat junaštva zaboravljenih srpskih ratnih veterana ili asova, kako ih on naziva', pojašnjava u priopćenju Mogorović, ističući kako je 'taj koncert, u najmanju ruku, neprimjereno organizirati upravo u vrijeme kada su izrečene drakonske i politički motivirane kazne potpuno nevinim hrvatskim generalima Gotovini i Markaču'.

'Uvjereni smo da ne smijemo biti ravnodušni prema nastupu ovog velikosrpskog i protuhrvatskog pjevača u Puli i stoga apeliramo na odgovorne da otkažu', kaže Mogorović. Dodaje da su predstavnici Zavjeta jučer bili u Zagrebu kako bi i u Ministarstvu kulture apelirali da se pulski koncert otkaže, a u četvrtak će se održati koordinacija udruga koje ne gledaju blagonaklono na Bajagin nastup i odlučiti što će u protivnom poduzeti.

'Nismo planirali raditi cirkus oko toga, samo smatramo da je naša dužnost upozoriti da nismo za taj koncert s obzirom na to što Bajaga utjelovljuje. Na kraju, iako ove godine oba Uskrsa padaju na isti datum, to nije koncert zatvorenog tipa za manjinu, nego javni događaj', kaže predsjednik Zavjeta u Istarskoj županiji Ninoslav Mogorović.