mala pobjeda za ukrajinu

Zelenski: Rusija mora poštivati odluku međunarodnog suda. Ignoriranje naredbe dodatno će ih izolirati

16.03.2022 u 17:29

Bionic
Reading

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozdravio je u srijedu naredbu Međunarodnog suda pravde (ICJ) Rusiji da odmah obustavi svoje vojne operacije u Ukrajini

"Ukrajina je ostvarila potpunu pobjedu u svom predmetu protiv Rusije na Međunarodnom sudu pravde. ICJ je naredio da se odmah zaustavi invazija. Naredba je obvezujuća prema međunarodnom pravu. Rusija se mora odmah povinovati. Ignoriranje naredbe dodatno će izolirati Rusiju", poručio je Zelenskij na Twitteru.

Međunarodni sud pravde (ICJ) u srijedu je naredio Rusiji da odmah prekine vojnu operaciju u Ukrajini.

"Ruska Federacija će odmah obustaviti vojne operacije koje je započela 24. veljače 2022. na teritoriju Ukrajine", naredili su suci.

Dodali su da Rusija također mora osigurati da druge snage pod njezinom kontrolom ili one koje imaju potporu Moskve ne nastave vojnu operaciju.

Sud je izrazio "duboku" zabrinutost zbog ruske upotrebe sile u Ukrajini.

"Sud je akutno svjestan razmjera ljudske tragedije u Ukrajini (...) Sud je duboko zabrinut zbog upotrebe sile od strane Ruske Federacije u Ukrajini što postavlja vrlo ozbiljna pitanja međunarodnog prava", rekla je predsjedavajuća sutkinja Joan Donoghue čitajući sudsku odluku o privremenim mjerama.

Kijev je podnio zahtjev ICJ-u 26. veljače, dva dana nakon početka ruskog napada, zatraživši donošenje tzv. privremenih mjera odnosno da hitno naredi Rusiji da zaustavi invaziju.

Rusija je bojkotirala ročište održano prije desetak dana.