odluka sabora

Zelenski zahvalio Hrvatskoj: Holodomor proglašen genocidom

28.06.2023 u 12:20

Bionic
Reading

Hrvatski sabor jednoglasno je izglasao Deklaraciju o priznavanju Gladomora (Holodomora) 1932.-1933. genocidom nad ukrajinskim narodom. Hrvatskoj je odmah stigla zahvala iz Ukrajine

Deklaracijom Hrvatski sabor priznaje Holodomor kao zločin nad ukrajinskim narodom zbog prisilno izazvane gladi koju je smišljeno i organizirano proveo komunistički staljinistički režim u Ukrajini 1932.-1933. godine.

Donošenje Deklaracije u Hrvatskom saboru s galerije pratio je i veleposlanik Ukrajine u Hrvatskoj Vasilj Kirilič, a zahvala je stigla i od predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog.

'Hrvatski sabor donio je Deklaraciju o priznavanju Holodomora 1932.-1933. genocidom nad ukrajinskim narodom. Zahvalan sam Republici Hrvatskoj na ovom povijesnom glasovanju. Svijet se nikada neće pomiriti sa zločinima Kremlja – ni prošlim ni sadašnjim', poručio je Zelenski putem Twittera.

Podsjetimo, prijedlog Deklaracije o osudi Holodomora u saborsku proceduru upućen je još 2008. godine i to od strane HNS-a. Deklaracija je bila jedna od najdugovječnijih točaka na dnevnom redu Sabora, a koja do ove godine nije uspjela dobiti podršku. Inicijativu, ali ovaj put da se Holodomor proglasi genocidom, oživili su Hrvatski suverenisti, no nisu dobili podršku vladajućih, već je HDZ odlučio u proceduru uputiti svoj prijedlog.

Holodomor je umjetno izazvana glad na području Ukrajine od 1932. do 1933., kada je bila dijelom Sovjetskog Saveza. Vrhunac joj je bio u kasno proljeće 1933., a smatra se dijelom šire pojave gladi u SSSR-u (1931.–34.), također uzrokovanom masovnim nedostatkom hrane u regijama u kojima se uzgajaju žitarice.

  • +7
Volodimir Zelenski u posjetu Hersonskoj oblasti Izvor: EPA / Autor: MYKOLA TYMCHENKO

Ukrajinska glad je, međutim, prema podacima Enciklopedije Britanike, postala ubojitijom nego drugdje zbog niza političkih dekreta i odluka kojima je bila ciljana samo ta država. U znak priznanja njezinih razmjera, glad 1932.–1933. često se naziva Holodomor, što je izraz izveden iz ukrajinskih riječi za glad (holod) i istrebljenje (mor).