globalne igre

Zelenski upozorio da Rusija sprema izazvati novi rat na Balkanu: Vjerujte mi...

16.11.2023 u 17:05

Bionic
Reading

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da Rusija može stvoriti nove krize na Balkanu i u Moldaviji, kako bi skrenula pozornost svijeta s rata u Ukrajini.

'Danas svi raspravljaju o krizi na Bliskom istoku. Ali, kao što sam već rekao iskreno, ovo nije problem od jučer. Pa čak ni prekjučerašnji problem. Svi znaju za taj stalni sukob i stalni rat, ali nitko ne želi reći okončajte to. Budući da je zgodno, u nekom trenutku, samo ponovno uzmite ovaj mehanizam. Ovo je eksplozija na Bliskom istoku, iza toga stoji Rusija, sigurni smo, sa svojim saveznikom Iranom', rekao je Zelenski afričkim novinarima.

Zelenski je istaknuo da se obrati pažnja na Balkan, jer oni dobivaju informacije o ruskim planovima.

'Obratite pozornost na Balkan. Vjerujte mi, dobivamo informacije. Rusija ima dugoročan plan: Bliski istok, a sljedeća distrakcija bit će Balkan!', rekao je Zelenski.

Prema njegovim riječima, Rusija je ponovno zainteresirana za preusmjeravanje pomoći.

'Kada želite pomoći jednoj zemlji ili počnete dijeliti tu pomoć i pažnju na mnoge zemlje, mnoge izazove, mnoge humanitarne izazove. Sada počinju potkopavati situaciju u Moldaviji. Pokazati da tu nešto nije u redu tijekom izbora. Izbore proglasiti neustavnim. Ponovno rušenje sadašnje vlade. Srušiti proeuropsku vladu', zaključio je Zelenski.