uoči samita nato-a

Zelenski u Turskoj, Kremlj nervozan: Vrlo pozorno ćemo pratiti razgovore

07.07.2023 u 22:25

Bionic
Reading

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij stigao je u petak u Tursku gdje se odmah sastao sa svojim kolegom Recepom Tayyipom Erdoganom, nekoliko dana prije važnog samita NATO-a i uoči 500. dana od početka ruske agresije na Ukrajinu

Ovaj posljednji dio međunarodne turneje ukrajinskog predsjednika, čiji je cilj osigurati više zapadnog oružja i podršku ambiciji Kijeva da se pridruži NATO-u, također je njegov prvi posjet Turskoj od početka ruske invazije u veljači 2022.

Washington je gotovo istovremeno u petak upozorio da Ukrajina neće postati članicom NATO-a na samitu alijanse u utorak i srijedu u Vilniusu.

Kijev ima "još puno etapa koje treba prijeći prije nego postane član" Sjeveroatlantskog saveza, rekao je savjetnik za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Jake Sullivan.

Osim samita NATO-a, očekuje se da će razgovori Zelenskija s turskim predsjednikom, koji ima bliske veze i s Kijevom i s Moskvom, biti usredotočeni na dogovor o izvozu ukrajinskog žita preko Crnog mora.

Ugovor o žitu iz srpnja 2022. uz pokroviteljstvo UN-a i Turske istječe 17. srpnja, a Rusija je rekla da ne vidi razloga za njegovo produljenje.

Zelenski je u tvitu pojasnio da će se u razgovorima dotaknuti i ​​"obnove Ukrajine" i "obrambenih ugovora".

Kremlj je kazao da će vrlo pozorno pratiti razgovore u Turskoj, obećavši da će održati "konstruktivno partnerstvo s Ankarom" i pozdravljajući "posredničku" ulogu turskog predsjednika.

  • +13
Recep Tayyip Erdogan Izvor: EPA / Autor: NECATI SAVAS

Po analitičarima, Zelenskij će vjerojatno pokušati potaknuti svog turskog kolegu da da zeleno svjetlo Švedskoj za pridruživanje Sjevernoatlantskom savezu, dok se dužnosnici NATO-a još uvijek nadaju da će uvjeriti Ankaru da povuče svoj veto na tu odluku.

U petak je  Erdogan nagovijestio da će Turska donijeti "najbolju odluku, kakva god ona bila", u vezi s članstvom Švedske.

Turski predsjednik kaže da Švedska skriva članove militantnih skupina, uglavnom pristaše Kurdistanske radničke stranke (PKK), koje optužuje za organiziranje prosvjeda i financiranje terorističkih skupina.

Prije Turske, ukrajinski je čelnik posjetio Slovačku, Češku i Bugarsku.

U Bratislavi je izrazio žaljenje zbog nedostatka jedinstva unutar NATO-a oko pitanja ulaska Švedske i Ukrajine.

"Mislim da nema dovoljno jedinstva na ovom području. I to je prijetnja snazi saveza (...) To je vrlo važno za sigurnost cijelog svijeta", rekao je Zelenskij na konferenciji za novinare.

Rusija računa na "slabost i nejedinstvo saveza", naglasio je, pozivajući na nove programe vojne pomoći Ukrajini.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg organizira sastanak turskog i švedskog čelnika u ponedjeljak u Litvi, uoči samita NATO-a, kako bi pokušao prevladati tursko protivljenje članstvu Švedske.