teška odluka

Biden prelomio, šalje Ukrajini oružje zabranjeno u više od 120 zemalja

07.07.2023 u 21:20

Bionic
Reading

SAD će poslati kazetno streljivo Ukrajini kao dio novog paketa vojne pomoći, potvrdio je u petak savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan, nakon višemjesečne rasprave unutar Bidenove administracije o tome treba li Kijevu dati kontroverzno oružje koje je zabranilo više od 120 zemalja, uključujući ključne američke saveznice.

"Neću stajati ovdje i govoriti da je lako", rekao je Sullivan novinarima, prenosi CNN.

“To je teška odluka. To je odluka koju smo odgodili. To je odluka koja je zahtijevala ozbiljno sagledavanje potencijalne štete za civile. I kad smo sve to spojili, postojala je jednoglasna preporuka tima za nacionalnu sigurnost, a predsjednik Biden je naposljetku odlučio, u konzultaciji sa saveznicima i partnerima i u konzultaciji s članovima Kongresa, da se krene naprijed s ovom strategijom.”

Sullivan je rekao i da su Ukrajinci dali "pisana" jamstva o načinu na koji će koristiti to oružje kako bi se minimalizirao rizik za civile.

Predsjednik Joe Biden odobrio je prijenos streljiva ovog tjedna, rekli su dužnosnici za CNN.

CNN je izvijestio prošli tjedan da američka administracija ozbiljno razmatra taj potez jer se ukrajinske snage muče da ostvare uspjehe u svojoj protuofenzivi protiv Rusije.

Prema Pentagonu streljivo će biti kompatibilno s američkim haubicama od 155 mm, ključnim dijelom topništva koje je omogućilo Ukrajini da osvoji teritorij tijekom prošle godine. U izjavi kojom se najavljuje nova runda pomoći Ukrajini, Ministarstvo obrane je reklo da će SAD osigurati "topničke projektile od 155 mm, uključujući DPICM," ili poboljšano konvencionalno streljivo s dvostrukom namjenom - vrstu kazetnog streljiva koju SAD trenutno ima u svojim zalihama.

  • +20
Rat u Ukrajini - Napad na Kijev Izvor: EPA / Autor: OLEG PETRASYUK

Kazetno streljivo, zabranjeno u više od 120 zemalja, ispušta mnogo manjih bombi koje mogu neselektivno ubiti na velikom području, prijeteći civilima.

Streljivo je kontroverzno jer neeksplodirani "zvončići" mogu ostati na tlu godinama i kasnije možda detonirati.

Sullivan je također rekao da se Ukrajina neće priključiti NATO-u na samitu u Vilniusu sljedeći tjedan, iako će se razgovarati o ukrajinskom potencijalnom članstvu nakon završetka rata.

Kijev ima "još puno etapa koje treba prijeći prije nego postane član" Sjeveroatlantskog saveza, dodao je.