detalji tajni

Zelenski u subotu stiže u Rim, sastaje se s talijanskim predsjednikom

12.05.2023 u 14:32

Bionic
Reading

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij sastat će se u subotu u Rimu s talijanskim predsjednikom Sergiom Mattarellom, rekao je u petak za AFP glasnogovornik ureda talijanskog predsjednika.

"Potvrđujemo da će se taj susret dogoditi sutra", rekao je, odgovarajući na pitanje o tome hoće li se sastati Mattarella i Zelenski.

Vatikanski izvor je rekao u petak da je "moguć" sastanak Zelenskog i pape Franje.

Ovo je prvi posjet ukrajinskog predsjednika Italiji, članici Europske unije i NATO-a, od ruske invazije u veljači 2022. Pojedinosti posjeta i program boravka nisu objavljeni iz sigurnosnih razloga.

Sveti Otac koji je u veljači 2020. primio Zelenskog u Vatikanu, redovito poziva na mir u Ukrajini i gotovo svakog tjedna na općoj audijenciji moli za žrtve rata.

Prošlog mjeseca sastao se s ukrajinskim premijerom Denisom Šmihaljem koji ga je pozvao u Ukrajinu i zatražio od njega pomoć u vraćanju djece koja su silom odvedena u Rusiju.

Ukrajinski predsjednik treba se sastati i s premijerkom Giorgiom Meloni koja je u veljači posjetila Kijev.

  • +5
Zelenski ovih dana obilazi ukrajinske vojnike na bojišnici Izvor: Licencirane fotografije / Autor: PRESIDENTIAL PRESS SERVICE HANDOUT

"Želja mi je bila doći (u Kijev) kako bih potvrdila posvemašnju potporu Italije Ukrajini u otporu ruskoj agresiji i spremnost Italije da nastavi pomagati", rekla je tada Meloni na tiskovnoj konferenciji sa Zelenskim.

Spomenuvši moguću dopremu dodatnih količina oružja Kijevu istaknula je da je Rim "usredotočen na sustave protuzračne obrane" koje je već najavio u suradnji s Francuskom, ali da o slanju zrakoplova "mora odlučiti zajedno s međunarodnim partnerima".