dogovor u nizozemskoj

Zelenski objavio: Dobit ćemo 42 aviona F-16, a to je tek početak!

20.08.2023 u 14:14

Bionic
Reading

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski objavio je da će njegova zemlja dobiti 42 aviona F-16

Zelenski je to objavio na društvenoj mreži X (nekadašnji twitter) nakon sastanka s nizozemskim premijerom Markom Rutteom u vojnoj zračnoj bazi u Eindhovenu.

'Danas smo poduzeli još jedan korak za jačanje zračnog štita Ukrajine. F-16. Ovi će se avioni koristiti za držanje ruskih terorista podalje od ukrajinskih gradova i mjesta. Mark Rutte i ja postigli smo dogovor o broju F-16 koji će biti isporučeni Ukrajini nakon što naši piloti i inženjeri završe obuku. 42 mlažnjaka. A ovo je tek početak. Hvala, Nizozemska!' napisao je Zelenski na X-u.

Nizozemska i Danska obvezale su se na isporuku borbenih zrakoplova F-16 Ukrajini nakon što se ispune uvjeti za transfer, rekao je nizozemski premijer Mark Rutte u nedjelju. Rutte je rekao da Nizozemska ima na raspolaganju 42 zrakoplova F-16, ali se još ne zna hoće li svi biti donirani.

"Danas možemo objaviti da su se Nizozemska i Danska obvezale na transfer zrakoplova F-16 Ukrajini i ukrajinskim zračnim snagama, uključujući na suradnju sa Sjedinjenim Državama i drugim partnerima nakon što se ispune uvjeti za takav transfer", rekao je Rutte na zajedničkoj konferenciji za medije s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim u vojnoj zračnoj bazi u Eindhovenu.

  • +16
Nizozemski F-16 Izvor: EPA / Autor: Robin van Lonkhuijsen

Zelenski je dogovor opisao "prijelomnicom" i dodao da će se o točnom broju zrakoplova raspravljati "nešto kasnije". Zelenski je stigao u nedjelju u posjet Nizozemskoj u nastojanju da ojača ukrajinske zračne snage, nekoliko dana nakon što je SAD odobrio Nizozemskoj i Danskoj moguće slanje američkih borbenih zrakoplova F-16 Kijevu. Očekuje se da će ukrajinski predsjednik kasnije otputovati u Dansku. I dansko ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je svoju predanost isporuci zrakoplova F-16 u nedjeljnom priopćenju.

Nizozemska, zajedno s Danskom, zadnjih nekoliko mjeseci predvodi međunarodne napore da se ukrajinske pilote uvježba za letenje zrakoplovima F-16 i da im ih se u konačnici i donira kako bi se uspješnije borili protiv ruskih snaga koje su izvršile invaziju na Ukrajinu u veljači 2022. godine.

Zelenski u posjetu Švedskoj Izvor: EPA / Autor: JONAS EKSTROMER

"Glavno pitanje za Ukrajinu su zrakoplovi F-16 kako bismo zaštitili naš narod od ruskog terora. Sve smo jači", objavio je Zelenski ranije na Telegramu. Ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov rekao je u subotu da je počela obuka ukrajinskih pilota za letenje zrakoplovima F-16, ali i dodao da će to potrajati barem šest mjeseci, a možda i dulje jer treba obučiti i inženjere i mehaničare.

Obuka će se odvijati u Danskoj i Rumunjskoj, rekli su dužnosnici koalicije 11 zemalja. Ukrajina je prošli tjedan rekla da ne očekuje da će zrakoplove F-16 moći koristiti već ove jeseni ili zime. Nizozemska bi mogla poslati zrakoplove F-16 Ukrajini jer njezine oružane snage prelaze na lovce F-35. Zelenski je u subotu bio u posjetu Švedskoj, gdje je razgovarao o mogućnosti da dobije njihove zrakoplove Gripen.

  • +10
JAS-39 Gripen Izvor: EPA / Autor: Sandor Ujvari

Prethodno je objavljeno da je Zelenski u nedjelju stigao u posjet Nizozemskoj u nastojanju da ojača ukrajinske zračne snage, nekoliko dana nakon što je SAD odobrio Nizozemskoj i Danskoj moguće slanje američkih borbenih zrakoplova F-16 Kijevu Nizozemska, zajedno s Danskom, zadnjih nekoliko mjeseci predvodi međunarodne napore da se ukrajinske pilote uvježba za letenje zrakoplovima F-16 i da im ih se u konačnici i donira kako bi se uspješnije borili protiv ruskih snaga koje su izvršile invaziju na Ukrajinu u veljači 2022. godine.

"Glavno pitanje za Ukrajinu su zrakoplovi F-16 kako bismo zaštili naš narod od ruskog terora. Sve smo jači", objavio je Zelenski na Telegramu uoči posjeta. Na dnevnom redu su i Globalni mirovni samit te privođenje Rusije pravdi, rekao je. Zelenski će se sastati s nizozemskim premijerom Markom Rutteom u vojnoj zračnoj bazi u Eindhovenu, priopćio je Rutteov ured ne ulazeći u pojedinosti. Rutte je u svibnju rekao da Nizozemska ozbiljno razmatra isporuku zrakoplova F-16 Ukrajini, ali ne zna se koliko i kada.

Ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov rekao je u subotu da je počela obuka ukrajinskih pilota za letenje zrakoplovima F-16, ali i dodao da će to potrajati barem šest mjeseci, a možda i dulje jer treba obučiti i inženjere i mehaničare. Obuka će se odvijati u Danskoj i Rumunjskoj, rekli su dužnosnici koalicije 11 zemalja. Ukrajina je prošli tjedan rekla da ne očekuje da će zrakoplove F-16 moći koristiti već ove jeseni ili zime. Nizozemska bi mogla poslati zrakoplove F-16 Ukrajini jer njezine oružane snage prelaze na lovce F-35.