sastanak čelnika g7

Zelenski u Hirošimu doputovao vojnim zrakoplovom francuske vlade

20.05.2023 u 19:42

Bionic
Reading

Dok je zrakoplov s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim u subotu slijetao u japanski grad Hirošimu, kamere su zumirale letjelicu - vojni zrakoplov s oznakom francuske vlade

Od ruske invazije na Ukrajinu diplomatski potezi francuskog predsjednika Emmanuela Macrona povremeno ljute neke njegove saveznike i potiču ih na oprez kada su posrijedi njegove namjere, unatoč tome što je Pariz pružio znatnu vojnu i financijsku pomoć Ukrajini.

No kada je u petak Zelenski sletio u Džedu gdje je prisustvovao sastanku Arapske lige u francuskome Airbusu, bio je to uspjeh za Macrona. Francuski dužnosnici kažu kako se zamisao o tomu da se ukrajinski čelnik dovede na sastanak čelnika G7 rodila nekoliko tjedana nakon početnih pregovora s japanskim domaćinima.

Volodimir Zelenski izlazi iz aviona Izvor: Profimedia / Autor: Kyodo/Newscom / Newscom / Profimedia

"Ukrajinci su zatražili da predsjednika Zelenskog na samit preveze francuska vojska", rekao je dužnosnik iz okruženja francuskog predsjednika, dodavši da je konačna odluka donesena u srijedu. Ukrajinsko izaslanstvo čekalo je na poljskoj granici prije ukrcaja u francuski zrakoplov za Džedu.

Svojim sudjelovanjem na sastanku članica G7 Zelenski je želio doprijeti i do onih zemalja koje su ostale po strani kada je riječ o sukobu u Ukrajini. Francuski dužnosnici ističu kako nije prvi put da Pariz uskače i nudi zrakoplov Zelenskom. U veljači je, nakon sastanka na vrhu šefova europskih država ukrajinskog predsjednika od Bruxellesa do Poljske prevezao Falcon, zrakoplov francuske vlade.