skup u grčkoj

Zelenski stigao u Atenu, pogledajte kako se pozdravio s Plenkovićem

21.08.2023 u 21:49

Bionic
Reading

Grčki premijer Kiriakos Micotakis ugostio je u ponedjeljak navečer čelnike zemalja Zapadnog Balkana i država članica EU-a na večeri u Maximos Mansionu na neformalnoj raspravi o proširenju EU-a i europskoj budućnosti regije, a ta inicijativa naglašava ulogu Grčke "kao stupa stabilnosti, mira i energetske sigurnosti na Balkanu i u jugoistočnoj Europi", rekli su vladini izvori, objavila je grčka novinska agencija Ana.

Susret se simbolično održava na 20. obljetnicu Solunske deklaracije sa samita EU-a i zapadnog Balkana kada su te zemlje prvi put usuglasile da je budućnost Balkana u EU-u.

Na večeru je stigao i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, s kojim se Plenković srdačno pozdravio. Zelenski i Plenković sutra će održati sastanak i trebali bi razgovarati o novoj vojnoj pomoći Ukrajini. Naime, kako javlja HRT, iz Vlade je priopćeno da će Hrvatska 'poslati još jedan kontingent vojne pomoći', a sutra bi se trebalo znati što će točno uključivati ovaj paket.

Zelenski: Grčka će obučavati ukrajinske pilote za F-16

Grčka će sudjelovati u obuci pilota ukrajinskog ratnog zrakoplovstva za mlažnjake F-16, rekao je u ponedjeljak ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Danska i Nizozemska u nedjelju su objavile da će isporučiti prve F-16 Ukrajini.

"Danas imamo važan rezultat za zrakoplovnu koaliciju. Grčka će sudjelovati u obuci naših pilota za F-16. Zahvalan sam na ovom prijedlogu", rekao je Zelenski na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s grčkim premijerom Kiriakosom Micotakisom u Ateni.

  • +4
Volodimir Zelenski u Ateni Izvor: Profimedia / Autor: Aris Oikonomou / AFP / Profimedia

U Atenu su stigli i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel.

U Atenu su doputovali premijeri Hrvatske, Bugarske i Rumunjske - Andrej Plenković, Nikolai Denkov i Ion-Marcel Ciolacu, kao i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, crnogorski predsjednik Jakov Milatović, premijer Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski, premijer Kosova Albin Kurti, predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto i predsjednica Moldavije Maia Sandu.