POSJET NJEMAČkoj

Zelenski se sastao sa Scholzom u Steinmeierom, zahvalio Njemačkoj na podršci

14.05.2023 u 10:45

Bionic
Reading

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij zahvalio je Njemačkoj na podršci nakon sastanka s njemačkim predsjednikom Frank-Walterom Steinmeierom u nedjelju, u sklopu prvog posjeta zemlji od početka ruske invazije

Zelenski je u Berlin stigao iz Rima, gdje se u subotu sastao s talijanskim dužnosnicima i papom Franjom. Papa je naznačio da će Vatikan pomoći pri repatrijaciji ukrajinske djece, koju su odveli Rusi.

Ukrajinski predsjednik je u Njemačku stigao usred noći zrakoplovom njemačke vlade, a u zračnom prostoru zemlje pratili su ga borbeni avioni njemačkog ratnog zrakoplovstva.

'U najizazovnijem vremenu u suvremenoj povijesti Ukrajine, Njemačka je pokazala da je naš istinski prijatelj i pouzdan saveznik koji je odlučno uz ukrajinski narod u borbi za obranu slobode i demokratskih vrijednosti. Zajedno ćemo pobijediti i vratiti mir u Europu', napisao je Zelenski u knjigu gostiju njemačkog predsjedništva.

Njemački kancelar Olaf Scholz obećao je tijekom susreta s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim u nedjelju u Berlinu daljnju pomoć Njemačke Ukrajini. 'Mi ćemo vas toliko dugo podržavati koliko god to bude potrebno', rekao je Scholz nakon susreta s ukrajinskim predsjednikom.

Scholz je rekao kako će Njemačka Ukrajinu i dalje pomagati na humanitarnom, političkom i financijskom planu te da će dalje pomagati oružjem. 'Naša podrška neće popustiti. Njemačka solidarnost s Ukrajinom je jaka i trajna', rekao je njemački kancelar.

On je ukazao i na novi paket vojne pomoći u vrijednosti od 2,7 milijarde eura, što je njemačka vlada potvrdila u subotu. Scholz je ponovno osudio rusku invaziju na Ukrajinu te je iskazao zadivljenost „junačkim otporom“ kojeg Ukrajinci pružaju ruskom agresoru.

Zelenski, koji se prije toga susreo i s njemačkim predsjednikom Frank-Walterom Steinmeierom, zahvalio se na njemačkoj podršci. 'Novi paket vojne pomoći predstavlja vrlo važnu i snažnu podršku. Ukrajinski narod će biti uvijek zaslužan za podršku Njemačke', rekao je Zelenski na zajedničkoj konferenciji za medije u kancelarskom uredu.

On je objasnio kako Ukrajina trenutno radi na tome da povrati okupirana područja i objasnio je kako ukrajinska vojska ne napada ciljeve na ruskom teritoriju. 'Mi nemamo ni vremena ni snage a ni oružja za tako nešto. Naš je cilj vraćanje nepravedno okupiranih područja', rekao je Zelenskij.

Njemačka suzdržana oko isporuke zrakoplova

Ukrajinski predsjednik je apelirao na Njemačku da doprinese stvaranju 'koalicije za isporuku borbenih zrakoplova Ukrajini'. Scholz je reagirao suzdržano ukazujući na to da će se Njemačka usredotočiti na 'do sada isporučene sustave naoružanja'.

Zelenski je istodobno naglasio da je Ukrajina spremna na mirovne pregovore koji se moraju temeljiti na ukrajinskim pozicijama i mirovnom planu, što znači potpuno povlačenje ruskih snaga. 'Radi se o ratu koji se odvija na našem teritoriju', rekao je Zelenski.

Scholz je najavio kako poslijepodne zajedno s ukrajinskim predsjednikom putuje u Aachen gdje će ukrajinskom predsjedniku biti uručena Nagrada Karla Velikog koja se dodjeljuje osobama koje su 'posebice doprinijele procesu europskog jedinstva'.

Program posjeta ukrajinskog predsjednika do posljednjeg trenutka se držao u tajnosti. Zelenski je noćas zrakoplovom njemačke vlade i uz pratnju njemačkih vojnih zrakoplova iz Italije doputovao u Berlin.