trg sv. sofije

Zelenski se u suzama obratio vojnicima: Svima vama koji se borite za Ukrajinu želim reći, ponosan sam na vas

24.02.2023 u 13:17

Bionic
Reading

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obilježio je u petak prvu godišnjicu ruske invazije s porukom prkosa i suzama za tisuće vojnika koji su poginuli u ruskoj "specijalnoj vojnoj operaciji"

Po hladnom i oblačnom jutru, 45-godišnji predsjednik se obratio oružanim snagama i manjoj skupini velikodostojnika na Trgu sv. Sofije, kod katedrale sa zeleno-zlatnom kupolom kao simbolom žilavosti i otpornosti grada.

"Svima vama koji se borite za Ukrajinu želim reći (...) Ponosan sam na vas. Svi mi, svatko od nas je ponosan na vas", rekao je Zelenskij susprežući suze dok je odlikovao vojnike Ordenom heroja Ukrajine.

Tijekom intoniranja državne himne, prisutni su pognuli glave tijekom minute šutnje, a Zelenski je plakao.

Zelenski je u zemlji i dalje vrlo popularan, a stanovnicima se svakodnevno obraća s porukama snimljenim pametnim telefonom, a na taj način komunicira i sa svijetom i traži što veću međunarodnu potporu u novcu i oružju.

  • +5
Zelenski održao govor na Trgu sv. Sofije Izvor: EPA / Autor: PRESIDENTIAL PRESS SERVICE HANDOUT HANDOUT

U 15-minutnom videu objavljenom u medijima i naslovljenom "godina nepobjedivosti", obećao je da će poraziti neprijatelja.

Prije godinu dana na današnji dan, s ovog istog mjesta oko sedam ujutro, obratio sam vam se kratkom izjavom, u trajanju od samo 67 sekundi, rekao je u svom govoru, uz svečanu glazbu u pozadini.

"...mi smo jaki. Spremni smo na sve. Pobijedit ćemo svakoga. Ovako je počeo 24. veljače 2022. Najduži dan u našim životima. Najteži dan u našoj novijoj povijesti. Rano smo se probudili i od tada nisam spavao."

Zapadni vojni dužnosnici procjenjuju žrtve na obje strane najvećeg sukoba u Europi od Drugog svjetskog rata na više od 100.000 ubijenih i ranjenih. Deseci tisuća civila također su poginuli, dok su milijuni pobjegli pred prijetnjom borbi.

Zelenski, koji je odigrao ključnu ulogu u prikupljanju financijske i vojne pomoći iz cijelog svijeta za održavanje ukrajinske obrane pred mnogo većom vojskom, pohvalio je svoj narod.

“Postali smo jedna velika vojska ... u kojoj svi daju svoj doprinos”, rekao je. Opisao je 2022. godinu kao godinu otpora, hrabrosti, boli i jedinstva.

"Trpimo sve prijetnje, granatiranje, kazetne bombe, krstareće projektile, dronove, nestanke struje i hladnoću. Ali mi smo jači od toga, preživjeli smo. Nismo poraženi. I učinit ćemo sve da pobijedimo ove godine!", poručio je Zelenski.

  • +30
Rat u Ukrajini 21.02.2023. Izvor: Profimedia / Autor: Jamie Wiseman / dmg media / Profimedia