noćno videoobraćanje

Zelenski opet zatražio da se Ukrajinu ubrzano primi u NATO: 'To bi ga ojačalo'

15.06.2023 u 09:55

Bionic
Reading

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ponovno je u srijedu zatražio da se njegovu zemlju ubrzo primi u NATO, naglasivši kako bi pristupanjem Ukrajine NATO bio još snažniji

Zelenski je kazao kako je razgovarao s poljskim predsjednikom Andrzejom Dudom u srijedu o srpanjskom samitu NATO-a u Vilniusu. "To je trenutak u kojemu treba u potpunosti razbiti ruske predodžbe da ih se netko u NATO-u još uvijek boji", kazao je u Zelenski u svom noćnom videoobraćanju.

"Takve pretpostavke potiču agresivne ambicije Rusije. Moramo ih i možemo neutralizirati", dodao je. Ukrajinski predsjednik smatra kako će ukrajinsko pristupanje NATO-u ojačati taj vojni savez. Zelenski je također govorio o pripremama za konferenciju o obnovi Ukrajine u Londonu, istaknuvši kako će obnoviti svaku ruševinu u zemlji.

"Kada ruševine nestanu, ne gubi samo agresor, već sama ideja agresije", poručio je. Ponovno je kritizirao nedovoljno provođenje sankcija protiv Rusije. Pritom je naveo primjer ruskog raketnog napada na Odesu. Zelenski je kazao da su komponente raketa korištenih u napadu iz drugih zemalja. Rusija ne bi mogla raketirati Ukrajinu kada bi se sankcije konzistentno provodile, argumentirao je Zelenski.

  • +18
Vojna vježba NATO-a Izvor: Profimedia / Autor: Borislav Troshev / AFP