rat u ukrajini

Zelenski najavio protuofenzivu protiv ruskih snaga

03.05.2023 u 22:20

Bionic
Reading

Ruski projektili ostavili su krvavi trag u Hersonu usmrtivši 21 civila, a ranili su 48, objavio je u srijedu ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski i najavio skori početak protuofenzive protiv ruskih snaga te zatražio borbene avione

Zelenski je izrazio uvjerenje da će zapad uskoro isporučiti Ukrajini moderne borbene avione ako bude uspješna na bojnom polju te je podsjetio na dosadašnje primjere kada se takav scenarij odigrao pa je njegova zemlja primala novu vojnu pomoć.

"Zato sam siguran da ćemo uskoro imati borbene zrakoplove. Zato što ćemo uskoro povesti ofenzivu i siguran sam da će nam dati avione", rekao je Zelenski.

"Više bih volio da to bude drugačije, jer bi nama bilo lakše, no tako je kako je i zahvalni smo za sve", rekao je pa naglasio "Trebamo ih (avione). Doista ih trebamo".

Na aplikaciji Telegram u večernjim satima Zelenski je izvijestio da je broj civilnih žrtava u Hersonu narastao na 21, a ranjenih je 48.

Ukrajinski izvori ranije su izvijestili o 16 pa ubrzo 18 žrtava ruskog bombardiranja u Hersonu i obližnjim selima.

"Sve su to civili. U samo jednoj regiji", napisao je ukrajinski predsjednik. Ciljeve je opisao kao "krvavi trag koji Rusija ostavlja svojim projektilima".

Zelenski je u srijedu nenajavljeno stigao u Finsku, jednu od rijetkih zemalja koje je posjetio od početka ruske invazije počete u veljači 2022.

Ponovio je cilj svoje zemlje da postane punopravna članica NATO-a po uzoru na Finsku koja je prošli mjesec postala 31. članica vojnopolitičkog zapadnog saveza i na taj se korak odlučila upravo nakon ruske invazije.

  • +7
Rat u Ukrajini 14.03.2023. Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press

"Trebamo sigurnosna jamstva danas, dok još nismo u NATO-u", rekao je Zelenski.

"U svakom slučaju naš cilj je biti punopravna članica. Zato sam ovdje danas. Drugi razlog, da bude iskren jest prioritet, jačati našu vojsku", rekao je. 

Putin više ne može motivirati društvo 

Ranije u srijedu  Zelenskij je demantirao rusku optužbu da je Ukrajina napala ruskog predsjednika Vladimira Putina, pošto je Moskva rekla da je srušila dvije ukrajinske bespilotne letjelice lansirane na Kremlj u Moskvi i nazvala to "pokušajem terorističkog napada i napad na život predsjednika".

"Nismo napali Putina. Neka se sud bavi njime. Mi se borimo za naš teritorij, branimo naša sela i gradove", rekao je ukrajinski predsjednik u Helsinkiju u društvu sa čelnicima sjeverne Europe. "Mi ne napadamo ni Putina ni Moskvu. Nemamo dovoljno oružja za to", dodao je.

Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev, danas drugi čovjek ruskog Vijeća sigurnosti koji redovito niže ratoborne izjave, rekao je u srijedu da  "nakon današnjeg terorističkog napada, (Moskvi) ne preostaje ništa do fizička eliminacija Zelenskog i njegove klike", napisao je na Telegramu.

Odgovarajući na pitanje o razlozima zbog kojih Moskva optužuje Kijev, Zelenski je rekao da "Rusija ne niže pobjede" u Ukrajini. "On (Putin) ne može više motivirati društvo i slati svoje vojnike da ginu ni za što", istaknuo je.

Zelenskij je još kazao da Rusija nije zainteresirana produljiti sporazum o izvozu žita preko crnomorskih luka, no Kijev je fokusiran na to da s partnerima dogovori nastavak tog sporazuma kada postojei istekne 18. svibnja.